16/10/19

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ρευστότητα 1,05 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Το αργότερο, έως το τέλος του έτους θα έχουν ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα χρηματοδοτικά σχήματα (funds) η σύσταση των οποίων δρομολογήθηκε από το πρώην Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και νυν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Τα επενδυτικά κεφάλαια που θα συσταθούν, φέρουν τις επωνυμίες «Debt Fund», «Eπάνοδος», «Made in Greece» και «4η Βιομηχανική Επανάσταση».

Μέσω των συγκεκριμένων funds, που θα συσταθούν με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια (συνεπένδυση) θα παρασχεθεί ρευστότητα τουλάχιστον 1,05 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, είτε επιδιώκουν την περαιτέρω ενίσχυσης της δραστηριότητάς τους.



Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από επτά διαχειριστικές ομάδες και στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα μπουν οι υπογραφές για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για συνεπένδυση στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκδήλωσαν περισσότερα από 25 επενδυτικά σχήματα, προερχόμενα τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Εξ αυτών, η ΕΑΤ έκρινε ότι τα επτά πληρούν τις προϋποθέσεις, ωστόσο, επειδή συνεχίζεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.

Το ύψος της συνεπένδυσης
Στα κεφάλαια αυτά η ΕΑΤ θα τοποθετήσει συνολικά 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ στο "Debt Fund", τα 150 εκατ. ευρώ στο "Επάνοδος" και από 50 εκατ. ευρώ στα "4η Βιομηχανική επανάσταση" και "Made in Greece".

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν με κεφάλαια που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30% των τοποθετήσεων του ΤΑΝΕΟ. Συνεπώς στα επενδυτικά κεφάλαια "4η Βιομηχανική επανάσταση" και "Made in Greece", οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν με τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο επενδυτικό κεφάλαιο "Επάνοδος", η ιδιωτική συμμετοχή θα πρέπει να ανέλθει σε τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στο "Debt Fund", οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβάλουν με τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ.

Πηγή



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας