6/2/12

Χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Εντός του μηνός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, να αρχίσει η λειτουργία του εγγυοδοτικού ταμείου για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης και χρηματοδότησης επενδυτικών και άλλων δράσεων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ταμείο προικοδοτείται με 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων, που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα.

Η λειτουργία του ταμείου αποτελεί την απαρχή μιας σειράς αναπτυξιακών δράσεων, που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον σε συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρώτες αυτές που προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, μία ημέρα μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν η απασχόληση, ιδίως των νέων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά, στις 31 Ιανουαρίου 2012, απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο επιστολή, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθεί η υποστήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν βασική πηγή νέων θέσεων απασχόλησης, τονίζοντας ταυτόχρονα τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Προκειμένου, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Barroso, να σημειωθεί σαφής πρόοδος, προτείνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Να διοριστεί από τον πρωθυπουργό υπεύθυνος επαφών, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να συστήσει «ομάδες δράσης». Επικεφαλής της ομάδας δράσης θα είναι Ελληνας, ενώ σε τεχνικό επίπεδο η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει τις εθνικές αρχές, που είναι αρμόδιες για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, την απασχόληση και την εκπαίδευση και τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Ανάλογη σύνθεση θα έχει και η ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα εντός τού τρέχοντος μηνός.

• Η Επιτροπή σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα προετοιμάσει την επίσκεψη της ομάδας αυτής, η οποία στη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στην Αθήνα, θα συζητήσει με την ελληνική πλευρά σε συγκεκριμένη, πρακτική βάση:

- Ενα πρόγραμμα για την απασχόληση, όπως η εκπαίδευση των νέων σε δεξιότητες που ζητά η αγορά.
- Τα καθεστώτα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία χρειάζονται επιτάχυνση στη μεταβίβαση κονδυλίων από τα ενωσιακά που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα, με σκοπό την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους.
- Ακόμη, σχετικά με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι ομάδες δράσεις Ελλάδας και Επιτροπής θα επικεντρώσουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στις δυνατότητες αύξησης και επιτάχυνσης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση μέσω της χρήσης ή και της ανακατανομής χρηματοδοτικών μέσων, που τυγχάνουν στήριξης από την Ε.Ε.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στα σημαντικά αυτά θέματα, ώστε να επιτευχθεί σύντομα απτή πρόοδος.

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα:
210.8818474 - 6945976642 (κο
Παππά).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: