3/2/12

ΟΑΕΔ: Επιδοτήσεις σε 800 ΑΜΕΑ για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση

Τη δυνατότητα να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση δίνει ο ΟΑΕΔ σε 800 Ατομα με Αναπηρία, ηλικίας από 18-64 ετών και τα επιχορηγεί με το ποσό των 28.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων ατόμων με αναπηρία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και να τους δοθεί η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στη αγορά εργασίας, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρηματικών τους πρωτοβουλιών.

Ας σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα έχουν εγκριθεί ήδη 277 επιχειρηματικές προτάσεις ΑμεΑ και θα «τρέχει» μέχρι να καλυφθούν οι προβλεπόμενες 800 θέσεις - επιχειρηματικά σχέδια.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι δικαιούχοι:

- Να έχουν απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ (του Ν.2643/1998), με την οποία να πιστοποιείται το ποσοστό αναπηρίας τους, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να είναι 50% και άνω. Ας σημειωθεί ότι δεν γίνεται δεκτή Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ στην οποία αναφέρεται ότι το άτομο με Αναπηρία είναι «ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία».
- Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου, διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.
- Να είναι Ελληνες υπήκοοι ή να έχουν την υπηκοότητα άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή να είναι Ελληνες Ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
- Να έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος από 01/09/2009 και μετά.
- Να διαθέτουν οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τους εργαζόμενους στην επιχείρησή τους, τα νόμιμα πιστοποιητικά (άδεια άσκησης επαγγέλματος) για την άσκηση της δραστηριότητάς τους, όπου αυτά απαιτούνται.
- Να διαθέτουν ΑΦΜ και οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. (Εξαιρούνται τα άτομα τα οποία δεν υποχρεούνται στρατιωτικής θητείας στον ελληνικό στρατό, καθώς και τα ΑμΕΑ που έχουν πάρει αναβολή για λόγους υγείας).

Διάρκεια επιχορήγησης
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο Επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες και το ποσό καθορίζεται στις 28.000 ευρώ. Η πρώτη δόση ύψους 7.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 21.000 ευρώ σε 6 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 3.500 ευρώ εκάστη καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης και μετά από επιτόπιο έλεγχο.

Ποιες δραστηριότητες μπορούν να ενισχυθούν

Το πρόγραμμα επιχορηγεί τη δημιουργία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο (ένδυση, υπόδηση κ.λπ.), κυλικεία, ταξί, επιχειρήσεις ΠΡΟΠΟ- ΛΟΤΤΟ και internet cafe.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι πωλητές σε λαϊκές αγορές και καντίνες σε σταθερή θέση.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες (ΑμεΑ), οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων ΕΤΑΑ, δηλαδή: μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι και δικηγόροι, εφόσον διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποία θα εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

Ακόμα μπορούν να επιχορηγηθούν από το πρόγραμμα μέλη συνεταιρισμών ή κοινοπραξιών (το ανώτατο μέχρι 5 μέλη του ίδιου εταιρικού σχήματος).

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε επίσης ότι αν το αντικείμενο δραστηριότητας είναι «κυλικείο», θα πρέπει το χρονοδιάγραμμα ισχύος της σύμβασης να είναι μεγαλύτερο από τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος επιχορήγησης.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμα -με έδρα την κατοικία τους- δύνανται να υπαχθούν οι περιπτώσεις:

α) Το άτομο πάσχει από παραπληγία ή τετραπληγία ή τύφλωση ή μυϊκή δυστροφία ή υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Στις περιπτώσεις αυτές ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και να έχει πινακίδα με την επωνυμία και την δραστηριότητα της επιχείρησης, σε εξωτερικό σημείο της κατοικίας.

β) Οσοι έχουν αντικείμενο δραστηριότητας πωλητές σε λαϊκές αγορές, ταξί και καντίνες σε σταθερή θέση, έχουν δηλώσει ως έδρα την κατοικία τους, αλλά ασκούν τη δραστηριότητά τους εκτός αυτής. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος θα διενεργείται κατόπιν συνεννόησης στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας.

Τα βήματα για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα

Η απαιτούμενη διαδικασία για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι η εξής:

1. Υποβάλλει επιχειρηματικό σχέδιο στον εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ.

2. Ο υποψήφιος ενημερώνεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

3. Προχωρεί σε έναρξη δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

4. Υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα.

5. Μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση του υποψηφίου θα πρέπει να είναι έτοιμη να ελεγχθεί από επιθεωρητές του ΟΑΕΔ. Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται ύστερα από τον θετικό επιτόπιο έλεγχο (στον χώρο της επιχείρησης) από δύο ελεγκτές του Οργανισμού.

6. Οι ελεγκτές ενημερώνουν επίσης τον επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ελεγχθούν.

Συγκεκριμένα ελέγχονται τα εξής:

- Βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας της επιχείρησης από τη ΔΟΥ.

- Εξοφλημένα τιμολόγια ή επί πιστώσει και λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ βιβλία της επιχείρησης, αξίας τουλάχιστον ίσης με το ποσό της α΄ δόσης της επιχορήγησης, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα (7.000 ευρώ).

- Καταστατικό σύστασης της εταιρείας (εφόσον πρόκειται για εταιρεία).

- Μισθωτήριο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ ή τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου, στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή παραχωρητήριο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ, όταν ο ιδιοκτήτης είναι σύζυγος ή συγγενής α΄ βαθμού.

- Αδεια για την άσκηση του επαγγέλματος, όπου απαιτείται, καθώς και εγγραφή στο αρμόδιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Αδεια ασκήσεως επαγγέλματος δύναται να διαθέτει είτε o ίδιος είτε ένας τουλάχιστον από τους απασχολουμένους στην επιχείρησή του.

- Η επιχείρηση να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εκτός της κατοικίας του νέου ελεύθερου επαγγελματία (εκτός των εξαιρέσεων που προαναφέραμε).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: