Αρκετοί επενδυτές βρίσκουν σε συµβόλαια καλαµποκιού ή σιταριού την επένδυση, που µπορεί να τους αποφέρει υψηλότερα κέρδη από τις χρηµατοοικονοµικές αγορές, οι οποίες δείχνουν κορεσµό.
Στις κορυφαίες επενδυτικές λύσεις συγκαταλέγει τα αγροτικά εµπορεύµατα η UBS, σε πρόσφατη έκθεσή της, η οποία βασίζεται στις προβλέψεις για αύξηση του πληθυσµού της γης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόµενες ασιατικές χώρες.
Μάλιστα, υποστηρίζει πως τα τοπικά νοµίσµατα των αγορών αυτών ενισχύονται τους τελευταίους µήνες, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η αγοραστική τους δύναµη.
Αποδόσεις
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «τα αγροτικά εµπορεύµατα εκτιµάται πως θα αποδώσουν υψηλότερα κέρδη µέσα στο 2012, απ' ό,τι το 2011, που κατά γενική οµολογία ήταν µια πολύ ικανοποιητική χρονιά για τους παραγωγούς».
Αναφέρεται ταυτόχρονα πως τα µέταλλα έχουν υπερεκτιµηθεί αρκετά και συνεπώς θα πρέπει να µεταφερθεί µια αύξηση και στα εµπορεύµατα για να υπάρξει ισορροπία.
«Η αστάθεια της παγκόσµιας οικονοµίας έχει υψηλό συντελεστή συσχέτισης µε τις υψηλές τιµές στα αγροτικά προϊόντα», εξηγεί στην έκθεση ο Λάρυ Χαθαγουέι, οικονοµικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας.
Η αισιοδοξία αυτή για την άνοδο των τιµών πηγάζει από τις εκτιµήσεις των διεθνών οργανισµών για σταθερή αύξηση του πληθυσµού της γης, η οποία συνοδεύεται από οικονοµική άνθηση στις αναδυόµενες αγορές, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η νότια Αφρική.
Παραγωγή
Μάλιστα, και στην τελευταία έκθεση του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών (FAO), τονίζεται ότι οι αγρότες θα πρέπει να αυξήσουν κατά 70% την παραγωγή τους µέχρι το 2050, ώστε να υπάρχει τροφή για τον πληθυσµό που εκτιµάται ότι θα έχει φθάσει τα 9 δισεκατοµµύρια. Αυτό το ποσοστό ερµηνεύεται σε ένα δισεκατοµµύριο τόνους περισσότερο σιτάρι, ρύζι και άλλα δηµητριακά και 200 εκατοµµύρια τόνους επιπλέον σε βοδινό κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής.
Σηµαντική είναι επίσης η παράµετρος που σχετίζεται µε την αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών στις αναδυόµενες χώρες. Στις χώρες αυτές οι αυξανόµενοι ρυθµοί ανάπτυξης της οικονοµίας οδηγούν και σε µια ενίσχυση των τοπικών νοµισµάτων, σε σχέση µε τα σηµαντικότερα νοµίσµατα όπως το δολάριο και το ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την αυξηµένη απορρόφηση αγροτικών προϊόντων από τις αγορές αυτές, χρησιµοποιώντας την ίδια ποσότητα χρηµάτων.
Μάλιστα στην ισοτιµία των «εξωτικών» νοµισµάτων, όπως το κινεζικό γουάν, βλέπει η τράπεζα το σηµαντικότερο παράγοντα που θα διαδραµατίσει τις εξελίξεις κατά το 2012.
Πηγή: eisodima.gr