7/5/21

Επιδότηση δανείων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Βήμα-βήμα η διαδικασία


Κοντά στις 20.000 έχουν φτάσει οι οριστικοποιημένες αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», που αφορά στην επιδότηση τοκοχρεολυτικών δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών και ποσοστό επιδότησης ως και 90%.

Το «Γέφυρα ΙΙ» μαζί με το πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων για ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια που πήρε χθες παράταση για ένα μήνα μέχρι και τις 9 Ιουνίου αναμένεται να ελαφρώσουν τις επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις δανείων μέχρι την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το «Γέφυρα ΙΙ», η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων οι οποίες οριστικοποιούνται για τις τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας είναι σχετικά αργός, όχι όμως επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Η βασική αιτία είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών δανείων που δικαιούνται να ενταχθούν στην πλατφόρμα είναι σε καθυστέρηση ή έχουν καταγγελθεί. Ως γνωστόν, της ένταξης στην πλατφόρμα σε αυτές τις περιπτώσεις προηγείται συμφωνία με τη δανείστρια τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων για ενεργοποίηση του δανείου ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να κάνει την αίτηση και να τύχει της επιδότησης. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, από το μέτρο για το οποίο διατίθεται το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ωφεληθούν συνολικά 100.000 επιχειρήσεις.


Στο «Γέφυρα ΙΙ» η επιδότηση δόσης θα ξεκινά από 600 και μπορεί να φτάνει και τις 50.000 ευρώ το μήνα για ένα σύνολο 8 μηνών.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες, οι οποίοι έχουν καταγράψει 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, η όλη διαδικασία, από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την έγκρισή της, θα γίνει ηλεκτρονικά με δικαιολογητικά που θα μπορούν να ανακτηθούν αυτόματα από το Δημόσιο και τις τράπεζες και θα εξαντλείται σε πέντε βήματα. Τα εξής:

1 Στο πρώτο η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr, θα αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, όπως συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις.

2 Στο δεύτερο γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας με βάση τη μείωση του τζίρου και τα εισοδηματικά περιουσιακά στοιχεία που περιγράφονται παρακάτω .

3 Στο τρίτο βήμα για όσους κριθούν επιλέξιμοι, εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Ο υποψήφιος ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα για τη θετική απόφαση έγκρισης επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

4 Στο τέταρτο βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

  • Στο πέμπτο βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση ανάλογα με την κατάσταση του δανείου.

– Αν εξυπηρετείται κανονικά τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση της τοκοχρεολυτικής δόσης θα ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

– Αν είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή έχει καταγγελθεί από την τράπεζα, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου. Μόλις επέλθει η συμφωνία, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

 Τα κριτήρια ένταξης για την επιδότηση δανείων 

Η ένταξη θα εξαρτάται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και κριτήρια απασχόλησης που θα είναι διαφορετικά σε κάθε κατηγορία μεγέθους. Ειδικότερα:

1 Στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες τα κριτήρια είναι:

-Να μην απασχολεί προσωπικό.

-Να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ.

-Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ.

-Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 40.000 ευρώ.

-Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 600.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.

2 Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι:

– Να έχει έως 10 άτομα προσωπικό.

-Να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ.

– Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ

– Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα- αξίας έως 150.000 ευρώ.

– Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

3 Στις μικρές επιχειρήσεις τα κριτήρια είναι:

-Να έχει έως 50 άτομα προσωπικό.

– Να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

– Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ.

– Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα- αξίας έως 750.000 ευρώ.

– Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 10 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. 

  • Στις μεσαίες επιχειρήσεις τα κριτήρια είναι:

-Να έχει έως 250 άτομα προσωπικό.

– Να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

– Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ.

– Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ.

– Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και αν είναι δικαιούχοι, μπορούν να απευθυνθούν, μετά την ψήφιση του νόμου, στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων 

Το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων το οποίο έληγε αύριο 8/5 και παρατάθηκε ως τις 9/6 καλύπτει τους τόκους ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για ένα τρίμηνο.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλης της χώρας, από την πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας. Δεδομένου πως πρόκειται για επιδότηση τόκων, τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα τα επιστρέψουν και θα διευκολύνει κάπως τη λειτουργία και τη ρευστότητά τους.

Oροι και προϋποθέσεις

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε τομέα δραστηριότητας (ΚΑΔ) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στις τελευταίες συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις με πεδίο δράσης την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, την παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και εκείνες με συγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς και ασφαλιστικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
  2. Να περιλαμβάνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  3. Να παρουσιάζουν μείωση κύκλου εργασιών το 2020 της τάξης του 20% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.
  4. Να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Νόμου 4488/2017.
  5. Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις.
  6. Εφόσον δραστηριοποιούνται στην εμπορία ή στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.
  7. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει κάθε επιχείρηση (συνολικές Covid επιδοτήσεις συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του β’ κύκλου επιδότησης τόκων) δεν μπορεί -σε ονομαστική αξία- να υπερβαίνει το 1,8 εκατ. ευρώ.
  8. Επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου για την επιλέξιμη χρονική περίοδο δύνανται να λάβουν την ενίσχυση για τους τόκους της ίδιας περιόδου.
  9. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι εξωχώριες εταιρίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

Η επιχορήγηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους, καθώς και την αναλογούσα εισφορά του Ν. 128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Κι ειδικότερα, επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων, περιλαμβανομένων και των κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης, περιλαμβανομένων επίσης:
– τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων,
– δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης,
– δανείων, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα παραπάνω δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα την 30ή.9.2020. Επιλέξιμα είναι κι αυτά που δεν ήταν τότε ενήμερα, αλλά κατέστησαν πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι δε δανειακές-πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η.1.2021.

Η δημόσια χρηματοδότηση συνολικά καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται από 1ης.1.2021 έως και 31.3.2021, δηλαδή για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις. Ειδικά για τις συμβάσεις πίστωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς) καλύπτονται οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο -πριν ή κατά την 31η.12.2020- προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενου (κατά την 1η.1.2021) πιστωτικού ορίου.


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται, ηλεκτρονικά, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στη διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis .

Σημειώνεται πως ο δικαιούχος ενίσχυσης μπορεί να υποβάλει μία αίτηση ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η οποία αφορά στο σύνολο των επιλέξιμων υποχρεώσεών του προς αυτό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας