9/5/21

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 4+1 προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα "τρέξουν" μέσα στο 2021


Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1, 8 δισ. ευρώ, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τρέξουν μέχρι και το τέλος του χρόνου από το Ταμείο Ανάκαμψης, βοηθώντας τον εκσυγχρονισμό και τη μεγέθυνση τους στα μέτρα αντιστοίχου μεγέθους επιχειρήσεων της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει η ΕΕ για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου. Αφορούν πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Μαζί βέβαια, θα τρέξει και το "εξοικονομώ και αυτονομώ" ειδικά για εμπορικά ακίνητα. Τα 4+1 προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα τρέξουν μέσα στο 2021 είναι:


1 Το πρόγραμμα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο επιδοτεί κάθε μορφη ή ψηφιοποίηση στην λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητα τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 375 εκατ. ευρώ.

2 Το πρόγραμμα τους εξηλεκτρισμού οχημάτων και ειδικότερα της τοποθέτησης δικτύου έξυπνων φορτιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.) Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Χρονικά η έναρξη του θα εξαρτηθεί από την προώθηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

3 Το πρόγραμμα για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Η δράση θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό και την προσβασιμότητα στις παραλίες.

4 Το πρόγραμμα για την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα. Θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό στην πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, με έμφαση στην συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Εδώ περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 520 εκατ. ευρώ.


Εξοικονομώ επιχειρώντας

Το πέμπτο πρόγραμμα θα είναι το κομμάτι του Εξοικονομώ, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα έχει την ονομασία Εξοικονομώ Επιχειρώντας, μέσω του οποίο θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Στον πρώτο κύκλο του που θα τρέξει μέσα στο χρόνο αναμένεται να διατεθούν έως 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση "έξυπνων" ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Όλα τα προγράμματα θα μπουν σε φάση επεξεργασίας πριν ακόμη η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα το καλοκαίρι. Με βάση τη νέα φιλοσοφία που θα διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, τα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέχρι το φθινόπωρο και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και την εξάντληση του προϋπολογισμού τους. 

Πηγή



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας