10/4/18

Πώς μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από χώρους στάθμευσης


Το επιτυχημένο πείραμα του Airbnb, που έχει οδηγήσει σε μέχρι και διπλασιασμό της αξίας των σπιτιών, σε τουριστικές περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, φιλοδοξούν να επαναλάβουν οι εφαρμογές που εστιάζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών χώρων στάθμευσης. Πρόκειται για μία τάση κυρίαρχη διεθνώς, με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανήκουν στις χώρες όπου οι συγκεκριμένες εφαρμογές κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Η επένδυση, εξάλλου, σε πάρκινγκ διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως οι χαμηλές τιμές κτήσης, οι πενιχρές δαπάνες συντήρησης και η εξασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματος ιδίως χάρη στις ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές εφαρμογές που επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση ακόμη και ανά ώρα. Ένα από τα ισχυρά σημεία της συγκεκριμένης αγοράς; Παγκοσμίως, οι θέσεις στάθμευσης είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις κατοικίες, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι διαρκώς ανοδική, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι πωλήσεις καινούργιων και εισαγόμενων αυτοκινήτων ακόμη και σε χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα, αυξάνονται (+33,1% τον περασμένο Φεβρουάριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017).

Σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά αξίας 100 δισ. δολαρίων, μερίδιο επιδιώκουν να κατακτήσουν δύο ελληνικές, με παγκόσμια στόχευση, νεοφυείς εταιρείες.



Parking Gene

Η έδρα της εταιρείας είναι η Αθήνα, αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτύξει και θα λανσαριστεί τον Μάιο απευθύνεται σε όσους, παγκοσμίως, διαθέτουν πάρκινγκ που θα επιθυμούσαν να το ενοικιάσουν. Η εφαρμογή, που συνδέει οδηγούς με ιδιοκτήτες πάρκινγκ, υπόσχεται φθηνότερο, έως και 50%, κόστος στάθμευσης, σε σχέση με τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης, όπως και υψηλές αποδόσεις που αντιστοιχούν στο 80% της τιμής ενοικίασης.

Βέβαια, οι χρήστες του application, όπως και οι ιδιοκτήτες που εντάσσουν τα ακίνητά τους στο σύστημα θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι, έως ένα βαθμό, με την τεχνολογία Blockchain. Ο λόγος; Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται, αποκλειστικά, μέσω κρυπτονομισμάτων, με την εταιρεία να έχει δημιουργήσει το δικό της νόμισμα - συγκεκριμένα 1 δισεκατομμύριο τεμάχια- που αποκαλεί "Gene”. Από αυτά διατίθενται στην ελεύθερη αγορά, μέσω αρχικής προσφοράς (Initial Coin Offer), 350 εκατομμύρια νομίσματα, των οποίων η αξία αντιστοιχεί σε περίπου 35 εκατ. δολάρια. Μέχρι σήμερα περισσότερο από το 1/3 αυτών έχει αγοραστεί, ενώ η εταιρεία, εκτιμά ότι θα διατεθεί το σύνολο των προσφερόμενων νομισμάτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών αναμένεται να αποκτηθεί από επενδυτές.

Το κίνητρο που διαθέτουν οι αγοραστές για να συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι ότι έχουν τη δυνατότητα είτε να ανταλλάξουν με "παραδοσιακά” νομίσματα τα Gene που αγόρασαν σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, προσβλέποντας στην αύξηση της ονομαστικής αξίας τους που σήμερα ανέρχεται σε 0,10 ευρώ ανά νόμισμα. Είτε να τα διακρατήσουν για να πραγματοποιούν συναλλαγές κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής βραχυχρόνιας μίσθωσης χώρων στάθμευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τη δική της χρεωστική κάρτα, όπως και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των οποίων επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναλλαγών μόνο με το ψηφιακό νόμισμα Gene.

"Η πρωτοπορία της εφαρμογής μας έγκειται στην τεχνολογική διαφοροποίησή της και στη δημιουργία του νομίσματος Gene με το οποίο θα συναλλάσσονται οι χρήστες. Η αξία της αγοράς των χώρων στάθμευσης, παγκοσμίως, υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. δολάρια και αφορά μόνον αυτά επαγγελματιών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμούμε ότι η αξία της αγοράς των επιφανειών στάθμευσης ιδιωτών (peer to peer) είναι πολύ μεγαλύτερη" σημειώνει ο Λούης Χατζής, διευθύνων σύμβουλος της Parking Gene, ο οποίος ηγείται, ουσιαστικά μίας πολυπληθούς ομάδας μελών διοικητικού συμβουλίου και συμβούλων – Ελλήνων και ξένων κορυφαίων στελεχών της τεχνολογίας, των οδικών μεταφορών, του venture capital και του επιχειρείν. Ανάμεσά τους ο Τάσος Φλάμπουρας που έχει δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό multiplayer βιντεοπαιχνίδι, αλλά και ο ηθοποιός Μιχάλης Μαρίνος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

"Βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου, στον τρίτο χρόνο λειτουργίας η εταιρεία θα εμφανίσει κύκλο εργασιών ύψους 2 εκατ. ευρώ, οποίος θα ανέλθει σε 3,9 εκατ. ευρώ τον τέταρτο χρόνο. Οι χρήστες της υπηρεσίας, εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα πέντε εκατομμύρια κατά τον τρίτο χρόνο" εξηγεί ο κ. Χατζής.

Parky

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ενοικίασης πάρκινγκ από ιδιώτη σε ιδιώτη δημιουργήθηκε το 2017 και είναι η πρώτη που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καταχωρούν στην πλατφόρμα τον χώρο που διαθέτουν, τη διεύθυνση, τις διαθέσιμες ώρες ή ημέρες και τη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, προσβλέποντας σε επιπρόσθετο εισόδημα, σε μηνιαία βάση, έως 100 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επικεφαλής της εφαρμογής.

"Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εφαρμογής, ο αριθμός των χρηστών βρίσκεται στα επίπεδα των 10.000, εμφανίζοντας ρυθμό αύξησης, σε μηνιαία βάση, σε ποσοστό 27,3%. Πλέον, θα προχωρήσουμε στον πρώτο γύρο άντλησης χρηματοδότησης και θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της mobile έκδοσης, η οποία θα επιτρέψει την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των χρηστών, όπως εκτιμούμε.

Οι θέσεις στάθμευσης που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 350 και παρότι επικεντρωθήκαμε, σε πρώτη φάση, στην Αθήνα, έχουμε ιδιοκτήτες χώρων από τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Πάτρα, ακόμη και την Κρήτη που καταχωρούνται στο σύστημα παρότι δεν έχουμε διενεργήσει κάποια εκστρατεία προώθησης. Ωσότου δημιουργηθεί μία διευρυμένη βάση δεν θα υπάρχει καμία χρέωση στους συμβαλλόμενους ιδιοκτήτες, πέραν της προβλεπόμενης προμήθειας κατά τη συναλλαγή" σημειώνει ο Θοδωρής Σωτηρίου που μαζί με την Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου έχει αναπτύξει την πλατφόρμα.

Πηγή: capital.gr