14/1/17

ΕΤΕΑΝ: Ρευστότητα 3,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κενό της χρηματοδότησης ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκει να καλύψει μέσα στο 2017 το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) αξιοποιώντας τέσσερις δυνατότητες:

1. Εγγυήσεις. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, το ΕΤΕΑΝ θα τις παράσχει στο πλαίσιο συμφωνίας που έχουν κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ΕΤΕΑΝ θα καλύψει με εγγυήσεις τις τράπεζες ώστε να είναι εύκολη η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

2. Χρηματοδοτικά εργαλεία. Το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΤΕΑΝ για το 2017, είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Πρόκειται για ένα εργαλείο συνεπένδυσης από το ΕΤΕΑΝ και τις τράπεζες. Τα διαθέσιμα από πλευράς ΕΤΕΑΝ είναι 400 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.




Ιδιαίτερη αναφορά όμως εδώ θα πρέπει να γίνει στη δέσμευση από το υπουργείο Οικονομίας ενός σημαντικού ποσού για τη χρηματοδότηση ενός ξεχωριστού Ταμείου Μικροπιστώσεων, το οποίο θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από το ΕΤΕΑΝ και θα παρέχει δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε καμίας μορφής χρηματοδότηση. Κατά συνέπεια, το χρηματοδοτικό κενό σε αυτή την περίπτωση, ισούται με το σύνολο της ζήτησης από αυτές τις επιχειρήσεις.

3. Συνδυασμός επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων. Το Ταμείο Εξοικονόμησης ΙΙ είναι ένα Ταμείο παροχής συνδυασμού επιδοτήσεων και δανείων και τελικά καταλήγει να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες επιχειρήσεων στο χώρο της οικοδομής. Το Ταμείο αυτό, στη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει αυξημένες ευθύνες το ΕΤΕΑΝ σε σχέση με το αντίστοιχο Ταμείο της προηγούμενης περιόδου, διαθέτει πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ.

4. Μετοχική συμμετοχή. Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών του οποίου διαχειριστής είναι το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και εθνικός συνεργάτης (local partner), μέσω της θυγατρικής του ΤΑΝΕΟ, είναι το ΕΤΕΑΝ. Προβλέπεται να διοχετεύσει στην αγορά μαζί με τη μόχλευση που θα προκύψει, ποσό που θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα αυτού του ταμείου είναι ότι θα παρέχει χρηματοδοτικούς πόρους σε επιχειρήσεις όπως είναι οι νεοφυείς και καινοτόμες.

Πηγή: Έθνος