17/1/17

Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»: Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Σε χαμηλά επίπεδα παρά το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς, κινείται το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Αν και το εν λόγω πρόγραμμα ασφάλισης κρίνεται αρκούντως δελεαστικό, αφού δίνει τη δυνατότητα προεξόφλησης του 80% του τιμολογίου με χαμηλό επιτόκιο, οι εξαγωγείς δεν το αναζητούν, όχι επειδή δεν τους καλύπτει, αλλά διότι δεν το γνωρίζουν.

Τα παραπάνω επισημαίνουν στελέχη του Οργανισμού, εξηγώντας ότι ο ΟΑΕΠ έχει εισέλθει σε μια κινητοποίηση διάδοσης του συγκεκριμένου προγράμματος, τόσο με ενέργειες μαζικής προβολής του μέσω εκδηλώσεων, όσο και με κατ’ ιδίαν επαφές με επιχειρήσεις - στόχους που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΠ, έως αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα έχουν αξιοποιήσει λιγότερες από 200 επιχειρήσεις, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται ικανοποιητικός, δεδομένου ότι υφίσταται από το 2011. Σημειώνεται ότι η «Εξωστρέφεια» διατίθεται από όλες τις τράπεζες, με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση γρήγορης και άμεσης ρευστότητα στους εξαγωγείς.

«Πρόκειται για ένα άριστο συνδυασμό ασφάλισης και χρηματοδότησης που καλύπτει ασφαλίσεις τιμολογίων από 1-4 μήνες και δίνει την δυνατότητα σε κάθε εξαγωγέα να εισπράξει από το συνεργαζόμενο με τον ΟΑΕΠ τραπεζικό ίδρυμα, το 80% της αξίας του τιμολογίου του αμέσως, μετά την παράδοση του προϊόντος στον αγοραστή» τονίζουν στελέχη του Οργανισμού.

Το όριο χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού του ενός εκατ. ευρώ και είναι ανακυκλούμενο, ωστόσο στην περίπτωση που μια επιχείρηση αιτηθεί την ασφάλιση ποσού και άνω του προβλεπόμενου ορίου, το αίτημα μπορεί να ικανοποιηθεί μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.




Η διαδικασία σε εννέα βήματα
Στην «Εξωστρέφεια» μπορούν να ενταχθούν τιμολόγια τα οποία έχουν ήδη ασφαλισθεί στον ΟΑΕΠ. Συνεπώς ο εξαγωγέας πρέπει να έρθει πρώτα σε επαφή με τον Οργανισμό ακολουθώντας τα παρακάτω εννέα βήματα:

1. Ο εξαγωγέας συμπληρώνει την αίτηση ασφάλισης, συνοδευόμενη από καταθετήριο τράπεζας για την συμμετοχή του στα έξοδα για την λήψη εμπορικών πληροφοριών. Αποστέλλει και τα δύο στον ΟΑΕΠ.

2. Ο ΟΑΕΠ ελέγχει την πιστοληπτική ικανότητα (φερεγγυότητα) των αλλοδαπών αγοραστών. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας καθορίζεται το ύψος των Πιστωτικών Ορίων των αλλοδαπών αγοραστών.

3. Ο εξαγωγέας ενημερώνεται από τον ΟΑΕΠ για τα εγκριθέντα πιστωτικά όρια καθώς και για τους όρους ασφάλισης (ποσοστό κάλυψης- ασφάλιστρο).

4. Ακολουθεί η αποδοχή των εγκριθέντων πιστωτικών ορίων και των όρων ασφάλισης από τον εξαγωγέα.

5. Έπεται η έκδοση και η υπογραφή Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου μεταξύ ΟΑΕΠ - εξαγωγέα.

6. ο Εξαγωγέας αποστέλλει στον ΟΑΕΠ τα τιμολόγια προς ασφάλιση καταβάλλοντας ταυτόχρονα τα αναλογούντα ασφάλιστρα (αποστολή στον ΟΑΕΠ του καταθετηρίου της τράπεζας).

7. Ο εξαγωγέας με αίτημά του προς τον ΟΑΕΠ ζητά την ένταξη συγκεκριμένων ασφαλισμένων τιμολογίων στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» αναφέροντας την συμβεβλημένη τράπεζα, από την οποία επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί.

8. Η Τράπεζα ενημερώνεται από τον ΟΑΕΠ για τα τιμολόγια που έχουν ασφαλισθεί και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

9. Ο εξαγωγέας απευθύνεται στην τράπεζα για την χρηματοδότησή του για αξία ισόποση της ασφαλισμένης αξίας των τιμολογίων του και μέχρι 1.000.000 ευρώ με αποπληρωμή έως 4 μήνες, με ευνοϊκό επιτόκιο και χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις, υπό τον όρο πλήρωσης όλων των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος «Εξωστρέφεια».

Στο 3,60% η αφετηρία του επιτοκίου
Για την προώθηση του προγράμματος και την ενίσχυση των εξαγωγέων, ο ΟΑΕΠ και οι τράπεζες προχώρησαν σε συμφωνία για τη μείωση του επιτοκίου χορήγησης στο 3,60%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο κόστος της χρηματοδότησης μπορεί να προστεθούν έξοδα, σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώνει η κάθε Τράπεζα.

Στο επιτόκιο χορήγησης επίσης, προστίθεται η εισφορά του Νόμου 128/75 (0,60% πλην του αγροτικού τομέα που είναι 0,12%).

Πηγή: euro2day.gr