11/10/12

ΕΣΠΑ: 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας επιδιώκεται να είναι οι βασικοί ευνοημένοι από την ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, όπως προκύπτει από την πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συγκεκριμένο κονδύλι, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ΜμΕ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσουν να διοχετεύονται προς τα τέλη του έτους μετά την έγκριση της αναθεώρησης από το αρμόδιο συμβούλιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.

Για την εξασφάλιση των κονδυλίων, όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, θα «κοπούν» έργα από τα προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης ύψους 382 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 880 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να προέλθουν από την ανακατανομή πόρων ΠΕΠ και από το Τομεακό Πρόγραμμα Περιβάλλον.

Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις ενέργειες επιτάχυνσης της απορρόφησης και απλοποίησης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ δεν θα χαθούν κονδύλια για την χώρα από το τρέχον ΕΣΠΑ, το ποσοστό απορροφητικότητας του οποίου έτρεχε με ποσοστό 45% κατά το πρώτο εξάμηνο και ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, για την φετινή χρονιά δεν αποκλείεται ο στόχος να μην επιτευχθεί. Σημειώνεται ότι ο στόχος του μνημονίου ήταν η απορρόφηση 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των συνολικά 440 έργων του προηγούμενου προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/3/2013 ωστόσο, η απορροφητικότητά τους είναι προβληματική.

Εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο του ΕΤΕΑΝ ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να απελευθερωθεί επιπλέουν 1 δισ. ευρώ μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων.

Παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών, αλλάζει το σύστημα διαχείρισης πιστώσεων του ΠΔΕ, καθώς:

- Μειώνονται οι απαιτούμενες υπογραφές κατά 60%
- Οι εγκρίσεις των πιστώσεων θα γίνονται στην αρχή κάθε έτους και στη συνέχεια οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα υπουργεία θα έχουν την ευθύνη
- Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνεται άπαξ για όλη την εναπομένουσα περίοδο
- Θεσπίζεται η καταβολή παραβόλου για όσους θέλουν να προσβάλουν τους διαγωνισμούς

Πηγή: eisodima.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: