15/9/12

ΑΠΘ: Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για νέους επιχειρηματίες

Υπηρεσία μίας στάσης για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης σε νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι χρειάζονται συνδρομή στα πρώτα βήματα υλοποίησης των ιδεών και των επενδυτικών σχεδίων τους, δημιουργεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με πέντε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοποριακή υπηρεσία δεν αποτελεί απλά έναν υποδοχέα δυνητικών επιχειρηματιών, αλλά επιχειρεί να «διεγείρει» τους νέους με ενημερωτικές εκδηλώσεις σ' όλους τους εμπλεκόμενους δήμους και με στατιστική καταγραφή των αναγκών και επιθυμιών τους, που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα.

Η παροχή της συμβουλευτικής υποστήριξης είναι δωρεάν και έρχεται να επικουρήσει τον επιχειρηματία σε ζητήματα, όπως η καταγραφή της ιδέας του και η αποτύπωση της πορείας υλοποίησης της, μέσω ενός business-plan, η αναζήτηση χρηματοδότησης μέσα από κατάλληλα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, η επαφή με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες κ.ά.

Εργαστήρι επιχειρηματικότητας
Το «Εργαστήρι Νεανικής Επιχειρηματικότητας» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ παρατηρώντας τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων, όπου σε ορισμένες ηλικίες η Ελλάδα καταγράφει και πανευρωπαϊκές πρωτιές, έρχεται να καλλιεργήσει την επιχειρηματική κουλτούρα και να δώσει ευκαιρία αποκατάστασης σε νέους, πτυχιούχους και μη. «Πολλοί άνεργοι νέοι και δη πτυχιούχοι έχουν απολέσει τις ελπίδες τους για την εύρεση εργασίας, καθώς μέχρι πρότινος κατευθύνονταν, είτε στο Δημόσιο, είτε έβρισκαν δουλειά στον τραπεζικό κλάδο. Σε αμφότερα τα παραπάνω η κατάσταση πλέον δεν δίνει τη δυνατότητα για επαγγελματική αποκατάσταση και ιδιαίτερα στο Δημόσιο, η «πόρτα του έκλεισε για πολλά χρόνια» επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μωϋσής Σιδηρόπουλος.

«Έτσι η επιλογή των νέων είναι είτε να μεταναστεύσουν, είτε να αναζητήσουν εργασία ως υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλές αποδοχές και μεγάλη ανασφάλεια. Σ' αυτή την οικονομική συγκυρία η προσέγγιση της επιχειρηματικότητας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την επαγγελματική ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

Εφόσον έχουν επιχειρηματικές ανησυχίες, τότε μπορούμε να τους στηρίξουμε. Δεν περιμένουμε όμως μόνο να μας χτυπήσουν την πόρτα, αλλά προχωρήσαμε και σε έρευνα σε δείγμα 950 νέων στους πέντες δήμους για να καταγράψουμε τις προσδοκίες, τα κίνητρα και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν προσεγγίζοντας την επιχειρηματικότητα» τονίζει ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ ιδανικά το Εργαστήρι Νεανικής Επιχειρηματικότητας θα ενισχύσει συμβουλευτικά 25 επιχειρηματικές ιδέες, 5 από κάθε εμπλεκόμενο δήμο.

Μόνιμος θεσμός συμβουλευτικής
«Το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας έχει δύο συνιστώσες, καθώς δημιουργεί κουλτούρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αλλά και ένα πλαίσιο δράσης και πολιτικών, έτσι ώστε να υποκινηθούν οι νέοι να αξιοποιήσουν τα επαγγελματικά ερεθίσματα και τις ιδέες, που δέχονται από το περιβάλλον τους και να τα μετατρέψουν σε πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει ο κ. Σιδηρόπουλος και συμπληρώνει πως «απώτερη φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ένα μόνιμο εργαλείο υποστήριξης και συμβουλευτικής των νέων επιχειρηματιών κάθε δήμου, τόσο κατά το αρχικό στάδιο σχεδιασμού της επιχείρησης τους, όσο και στη μετέπειτα λειτουργία της.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα, όπου θα μπορούν οι νέοι επιχειρηματίες να ζητούν υποστήριξη και συμβουλές για παρόμοια ζητήματα». Οι «μέντορες», που θα προκύψουν, θα εκπονήσουν σχέδια δράσης και πολιτικές ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηρίξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και άλλων νέων της περιοχής τους.

Παρεχόμενες υπηρεσίες
Σε επίπεδο συμβουλευτικής, οι νέοι υποψήφιοι επιχειρηματίες θα μπορούν από προσωπικό τους λογαριασμό να διατυπώνουν τα επιχειρηματικά ζητήματα και προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, καθώς και να λαμβάνουν συμβουλές σε θέματα χρηματοδότησης, οργανωτικά, διοικητικά, θέματα χρηματοοικονομικής και λογιστικής διαχείρισης, marketing κ.ά., για τη στήριξη της προσπάθειάς τους. Η συνεργασία του προγράμματος με φορείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς (επιμελητήρια), καθώς και με επιχειρήσεις, για την παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας και των αναγκαίων υπηρεσιών συμβουλευτικής προς τους νέους επιχειρηματίες, εξασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος. Στους μακροπρόθεσμους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η δημιουργία μόνιμου διαύλου επικοινωνίας με νέους ανθρώπους, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, σε σχέση με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη αναληφθεί από κάποιους άλλους νέους και όχι μόνο, έτσι ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους υποψήφιους επιχειρηματίες. Επίσης, στις προσδοκίες από την υλοποίησή του περιλαμβάνεται και η επαφή μεταξύ νέων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται σε κοινούς τομείς, έχουν ίδια ενδιαφέροντα και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, προκειμένου να προκύψει δικτύωση και σταθερό περιβάλλον συνεργασίας.

(Πηγή: Ημερησία)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: