14/6/12

Παγωμένο γιαούρτι: Μια δυναμική επενδυτική και επιχειρηματική πρόταση

Με έντονο ρυθμό αυξάνονται στη χώρα μας οι εταιρείες που προωθούν το σύστημα του παγωμένου γιαουρτιού (frozen yogurt). Οι επιχειρηματικές αυτές προτάσεις, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, έχουν τύχει της απόλυτης αποδοχής τόσο του καταναλωτικού κοινού όσο και των νέων επιχειρηματιών, που έχουν βρει έναν νέο κλάδο επένδυσης, με πολύ δυναμικές προοπτικές.

Η αλματώδης ανάπτυξή του, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη λειτουργούν αρκετά καταστήματα σε κάθε εμπορική περιοχή της Αττικής, ενώ εξαπλώνονται γοργά και σε άλλες πόλεις της χώρας, εκτιμώντας ότι, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα λειτουργούν περισσότερα από 100 καταστήματα frozen yogurt, που θα προσφέρουν ένα υγιεινό επιδόρπιο.

«Οι υψηλές αποδόσεις των υφιστάμενων καταστημάτων, με τις ημερήσιες εισπράξεις να κυμαίνονται από 1.500 έως 3.500 ευρώ, ενώ, σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυνατών εμπορικών θέσεων, να ξεπερνούν τα 4.500 ή και τα 8.500 ευρώ, το χαμηλό food cost από 20% έως 32%, που διαμορφώνει εξαιρετικά μεικτά κέρδη, καθώς και ο χαμηλός αριθμός προσωπικού, λόγω του take away (κατανάλωση εκτός καταστήματος), έλκουν σαν μαγνήτης τους επενδυτές και καθιστούν το frozen yogurt σημαντική επενδυτική/επιχειρηματική επιλογή», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο εκδότης του franchise Business, Πλάτων Μαλλικούρτης.

Κρίσιμα σημεία για την επιτυχία
Η αρχική επένδυση, σύμφωνα με τον κ. Μαλλικούρτη, ορίζεται στα 35.000 ευρώ. Υπογραμμίζει δε ότι τα κρίσιμα σημεία, που καθορίζουν την επιτυχία κάθε σχετικού εγχειρήματος, συνοψίζονται στα εξής:
«Στην επιλογή σωστού καταστήματος σε πολύ καλή εμπορική περιοχή, 40-60 τ.μ., με έντονη διέλευση πεζών.
Στην ποιότητα των προϊόντων και, κυρίως, του βασικού, δηλαδή του frozen yogurt, η οποία καθορίζεται από το τρίπτυχο «πρώτες ύλες – μηχανές – τεχνογνωσία».
Στο συνολικό concept του καταστήματος, το οποίο οφείλει να διαθέτει εργονομικές προδιαγραφές και, κυρίως, marketing προσανατολισμό.
Στο προϊόντικό μίγμα».

Εύρος τιμών για τον καταναλωτή
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από το εύρος τιμών των εν λόγω καταστημάτων. Ενδεικτικά, ο Γενικός Διευθυντής της easy franchise και Διευθυντής Ανάπτυξης της Yoging ΕΠΕ, κ. Πατρωνίδης αναφέρει ότι το παγωμένο γιαούρτι προσφέρεται σε δύο βασικούς τύπους, το self service, όπου ο πελάτης βάζει μόνος του το γιαούρτι και προσθέτει γαρνιτούρες – toppings της αρεσκείας του από πάνω. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 20 ευρώ το κιλό. «Πιο οικονομικό είναι το σύστημα με εξυπηρέτηση, όπου το τελικό προϊόν ετοιμάζεται σε σταθερά μεγέθη και ποσότητες στον πελάτη και διατίθεται συνήθως σε τρία μεγέθη, καθώς και συσκευασία take out – delivery. Οι αλυσίδες έχουν διάφορες τιμές τόσο για το βασικό προϊόν όσο και για τα toppings, που κυμαίνονται από 2,70 – 2,90 ευρώ για το μικρό κυπελλάκι και επιπλέον 60-90 λεπτά για κάθε topping, που θα επιλέξει ο πελάτης», επισημαίνει ο κ. Πατρωνίδης.

Προοπτικές
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, εν μέσω εντόνης οικονομικής κρίσης, ο κ. Μαλλικούρτης εκτιμά ότι, όταν η πίτα μοιραστεί πλέον σε πολλούς, με την αύξηση τέτοιων καταστημάτων, σε συνδυασμό και με την πτώση του τζίρου το χειμώνα, λόγω εποχικότητας, τα ημερήσια έσοδα θα σταθεροποιηθούν και θα διαμορφωθούν σε έναν μέσο όρο 700 – 1,200 ευρώ, ημερησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, από τα 100 καταστήματα frozen yogurt, τα 50 θα ανήκουν σε αλυσίδες franchise. Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει ότι οι άμεσες μελλοντικές προοπτικές θα διαταράξουν την ως άνω αναλογία και αναμένει ότι το Πάσχα του 2013 θα λειτουργούν τουλάχιστον 150 καταστήματα, εκ των οποίων τα 100 θα είναι franchise, καθώς, όπως τονίζει, η διαφημιστική προώθηση, η δύναμη του brand, το ολοκληρωμένο concept, το marketing, τα καλύτερα περιθώρια κέρδους των franchise καταστημάτων, θα εκτοπίσουν από την αγορά πολλές ερασιτεχνικές προσπάθειες αυτόνομων επιχειρηματιών, που παρασύρθηκαν από τις σημερινές αποδόσεις, αλλά και μικρά δίκτυα franchise, που ανέτοιμα και χωρίς υποδομές, αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν τη σημερινή έξαρση της ζήτησης.

(Πηγή: Κέρδος)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: