3/4/20

Επιχειρήσεις: Τρεις κινήσεις για γρήγορη ρευστότητα


Ανάσα ρευστότητας στην οικονομία με διαδικασίες fast track επιδιώκει η κυβέρνηση ρίχνοντας τρία όπλα στη μάχη μέσα στον Απρίλιο.

Η ΑΑΔΕ ετοίμασε την πλατφόρμα My Βusiness Support σε χρόνο ρεκόρ και μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης οι ηλεκτρονικές πύλες ανοίγουν για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης «επιστρεπτέας προκαταβολής» από τις επιχειρήσεις. Μόνο για τον Απρίλιο, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ και το μέτρο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί τον Μάιο.

Από σήμερα Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020 έως και τις 10 Απριλίου 2020, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport).

Την ίδια ώρα ΑΑΔΕ και υπουργείο Εργασίας έχουν ριχτεί στη μάχη ταχύτατης επιστροφής φόρων και εισφορών σε δικαιούχους. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες τα 1,06 δισ. ευρώ εκ των οποίων 335 εκατ. ευρώ μόνο τον Μάρτιο παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ σε καθεστώς «ασφαλείας», με μειωμένο προσωπικό στα γραφεία.

Για τον Απρίλιο σχεδιάζονται επιστροφές φόρου κοντά στα 250 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ».



Για την άμεση διενέργεια επιστροφών απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ, ενώ από χθες όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» στο Taxis να βλέπει εκτός από τους φόρους που χρωστά και τις επιστροφές φόρου που τους χρωστά το δημόσιο.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του καλεί 51.617 δικαιούχους επιστροφών εισφορών (ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) να δηλώσουν το ταχύτερο δυνατό στον e efka τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε από τις 9 Απριλίου να αρχίσει να τους καταβάλλει συνολικά 43,5 εκατ. ευρώ (εισφορές 2018).

Στο μέτωπο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται πως θα λάβουν εντός Απριλίου «επιταγές» ρευστότητας από το δημόσιο. Οι αιτήσεις υποβάλλονται χωρίς κριτήρια, οι ενισχύσεις καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό μέσω Taxis και το δάνειο «χρεώνεται» επίσης μέσω Taxis.

Προβλέπεται επιστροφή του κεφαλαίου σε ορίζοντα πενταετίας, με χαμηλό επιτόκιο, ετήσια περίοδο χάριτος ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος της διαδικασίας ακόμα και διαγραφή κεφαλαίου για όσες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να επιβιώσουν στη μάχη με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας