3/11/18

Μπαράζ επιδοτήσεων από προγράμματα ΕΣΠΑ


Με μπαράζ επιδοτήσεων, μετά από αυτό των επιδομάτων, επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στα πολιτικά ζητήματα των ημερών, δρομολογώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διάχυσης πόρων εν όψει των εκλογών που ούτως ή άλλως βρίσκονται μπροστά μας.

Σημαντική βαρύτητα -εν όψει και του εκλογικού έτους που έχουμε μπροστά μας- δίνει το υπουργείο Οικονομίας σε ένα πρόγραμμα που προσωπικά είχε επιβλέψει -προτού φύγει για τα νέα του καθήκοντα- ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Ο λόγος γι' αυτό της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που φιλοδοξεί να τις ενισχύσει με 400 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο κιόλας. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο επιβλέπει προσωπικά πλέον το δίδυμο Δραγασάκη - Πιτσιόρλα, στοχεύει σε εταιρικά σχήματα έως και 50 εργαζομένων, με πηγές να αναφέρουν πως ήδη έχει ζητηθεί να χαρτογραφηθούν οι εταιρείες που θα πρέπει να πάρουν τα χρήματα αυτά ανά την επικράτεια.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει αναφορές σε κλάδους όπως τα αγροτοδιατροφικά, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ο πολιτισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, η πληροφορική, ο τουρισμός, η εστίαση, οι κατασκευές κ.λπ.



Προγράμματα όμως έχουν εκπονηθεί και θα τρέξουν και για άλλους χώρους, όπως είναι αυτό της ενίσχυσης νέων και υφιστάμενων συνεργατικών σχημάτων που αφορά συνεταιρισμούς επιχειρήσεων και προσώπων, δηλαδή τα λεγόμενα cluster. Εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο το εν λόγω πρόγραμμα θα συμπεριλάβει οντότητες της επονομαζόμενης «συνεργατικής οικονομίας», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει θύλακες. Σχήματα δηλαδή συνεταιριστικά που έχουν λειτουργήσει υπέρ του.

Διακόσια εκατ. ευρώ θα διατεθούν επίσης άμεσα και στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», που θέτει ως στόχο την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον - και πάλι με έμφαση στους προαναφερθέντες κλάδους. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση στοχεύει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, εξαιρώντας όμως άλλους σημαντικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία, όπως, για παράδειγμα, το λιανεμπόριο που πάγια είναι ξεχασμένο. Σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν επίσης και προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε προγράμματα που ήδη είναι σε εξέλιξη και δείχνουν να ωριμάζουν εν όψει και των προσεχών εκλογών.

Πρόκειται για μια σειρά ψηφιακών δράσεων (προγράμματα «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Αλμα»), πρότζεκτ εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων ή αυτά της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις του εξωτερικού. Τα παραπάνω αφορούν σε κονδύλια άνω των 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή πόρους και χρήματα από την Ε.Ε., τα οποία όμως είτε επειδή καθυστέρησαν είτε επειδή η κυβέρνηση τα κράτησε σκόπιμα θα διατεθούν στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας. Από τη μεριά της η Ε.Ε. δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το γεγονός πως αυτά τα κονδύλια αντί να έχουν ήδη προωθηθεί λίμναζαν εδώ και ένα με δύο χρόνια, απλά πιέζει οι δράσεις αυτές να υλοποιηθούν ακόμα πιο γρήγορα.

Πηγή: newmoney.gr



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας