5/9/18

14 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση


Το να γνωρίζεις το ακριβές χρονικό σημείο στο οποίο είσαι έτοιμος να κάνεις το δικό σου επιχειρηματικό βήμα είναι σημαντικό και για εσένα αλλά και για την επιτυχία της ίδιας σου της επιχείρησης.

Υπάρχουν άραγε σημάδια που σου δείχνουν πως είσαι έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα; Φυσικά και υπάρχουν. Και σύμφωνα με την coach για entrepreneurs, Liz Huber, είναι τα ακόλουθα 14:

Γνωρίζεις ότι δεν θα είσαι ποτέ 100% έτοιμος

Είναι αλήθεια πως δεν θα είσαι ποτέ απολύτως έτοιμος και προετοιμασμένος. Υπάρχει πάντα περισσότερη γνώση, εμπειρία και δικτύωση. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, όμως, ξεκινούν πριν να είναι 100% έτοιμοι.

Ξέρεις τα γιατί

Γνωρίζεις τις προθέσεις, τους λόγους και τα κίνητρα σου πριν ξεκινήσεις μια εταιρεία. Αλλά σε όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να υπάρχει και ένας τόσο ισχυρός που θα σε βοηθήσει να υπομείνεις τις κακουχίες και να ξεπεράσεις τις δύσκολες στιγμές που θα ακολουθήσουν.

Είσαι έτοιμος για τις θυσίες που θα χρειαστούν

Έχεις εξετάσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε όλους τους τομείς της ζωής σου, τις γνωρίζεις, είσαι προετοιμασμένος για αυτές και τις έχεις αποδεχθεί. Ξέρεις τις αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνεις στον τρόπο ζωής σου και είσαι σύμφωνος με αυτές.

Έχεις τον δικό σου ορισμό για την επιτυχία

Ξέρεις την συνεισφορά που θα έχει το ξεκίνημα της επιχείρησης σου στο ευρύτερο όραμα που έχεις για την εξέλιξη της ζωής σου. Και, πάνω από όλα, ξέρεις ακριβώς τι σημαίνει επιτυχημένη ζωή και επιχείρηση για εσένα.

Θέλεις να αλλάξεις τη νοοτροπία σου

Γνωρίζεις πως ο επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει και την κατάλληλη νοοτροπία. Μπορεί μέχρι σήμερα να αντιμετώπισες διάφορα θέματα και να έβλεπες τα πράγματα με κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία, πλέον όμως είσαι αποφασισμένος για τις αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνεις.



Έχεις ισχυρές συνήθειες

Τα τελευταία χρόνια, έχεις αποκτήσει ισχυρές και υγιείς συνήθειες για την μεγιστοποίηση της ενέργειας, των κινήτρων, της νοητική εστίασης, της παραγωγικότητας και της καθαρότητας του μυαλού σου. Είτε πρόκειται για νοητικές ασκήσεις, για γυμναστική, για κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, είτε ακόμη και για τις βόλτες με τον σκύλο σου.

Έχεις ισχυρή υποστήριξη

Έχεις ξεπεράσει τον εγωισμό σου και ξέρεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου. Και γνωρίζεις, παράλληλα, τους ανθρώπους στους οποίους δεν μπορείς να βασιστείς. Ξέρεις πως να διαχειριστείς τις προσδοκίες και για τις δύο αυτές ομάδες ανθρώπων.

Κατανοείς τα βασικά γύρω από την επιχειρηματικότητα

Πρέπει να έχεις επαρκείς γνώσεις γύρω από το θέμα, ή ακόμη και εμπειρία, ούτως ώστε να κατανοείς τα βασικά. Ξέρεις πως το να είσαι καλός στο επάγγελμα σου είναι μόνο η μισή εξίσωση και πως η λειτουργία μιας επιχείρησης είναι το άλλο μισό. Γνωρίζεις, για παράδειγμα, ότι τα έσοδα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κέρδος.

Έχεις ένα οικονομικό σχέδιο

Γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρεις να υποστηρίξεις οικονομικά την επιχείρηση σου στα πρώτα της βήματα. Και έχεις προσθέσει τρεις μήνες στο πλάνο σου, καθώς καταλαβαίνεις ότι οι καταστάσεις θα κινηθούν πιο αργά από το αναμενόμενο.

Είσαι έτοιμος να ξεπεράσεις τους φόβους σου

Έχεις καταλάβει ότι ο φόβος για την πραγματοποίηση του επιχειρηματικού σου βήματος πηγάζει από το μυαλό σου και ότι αυτό προσπαθεί να σε κρατήσει ασφαλή. Κατανοείς πως οι φοβίες και τα συναισθήματα που έχεις είναι φυσιολογικά και δεν τα αρνείσαι. Αλλά καταλαβαίνεις επίσης πως πρέπει να ξεπεράσεις τις συγκεκριμένες σκέψεις για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου.

Είσαι πρόθυμος να «λερώσεις» τα χέρια σου

Είσαι έτοιμος να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα στο ξεκίνημα, πολλά από τα οποία θα είναι κουραστικές και βαρετές εργασίες και όχι συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη ή άλλες ιδιαίτερες και «φανταστικές» καταστάσεις. Γνωρίζεις όμως πως και αυτές οι εργασίες είναι σημαντικές για το κτίσιμο της επιχείρησης σου και είσαι έτοιμος να κάνεις ότι χρειαστεί.

Ξέρεις πως να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου

Στο λεξικό σου υπάρχουν έννοιες όπως αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, όχι αναβλητικότητα. Έχεις στρατηγικές μέσω των οποίων μπορείς να επικεντρώνεις στους στόχους σου και δεν έχεις κανένα πρόβλημα να εργαστείς σκληρά, για πολλές ώρες την ημέρα, ούτως ώστε να φέρεις εις πέρας σημαντικά projects.

Έχεις επίγνωση των κινδύνων

Το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση έχει σημαντικό ρίσκο και το 90% των startups αποτυγχάνει. Και όλα αυτά εξαρτώνται και από το είδος της επιχείρησης, το κεφάλαιο που διαθέτεις και τα πράγματα που βάζεις σε κίνδυνο. Γνωρίζεις τις υποχρεώσεις που θα έχεις, όπως για παράδειγμα απέναντι στο προσωπικό σου, αλλά και τις νομικές ευθύνες και κινδύνους που υπάρχουν.

Ξέρεις τι πρέπει να γίνει

Θέλεις να είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Θα πρέπει να ξέρεις τι χρειάζεται να γίνει και να το πραγματοποιείς, ειδικά στην αρχή. Αλλά αυτό είναι που σου αρέσει. Γιατί όταν έχεις μια ιδέα, σε συνεπαίρνει. Κανείς δεν χρειάζεται να σου πει τι να κάνεις γιατί ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να γίνει.

Πηγή: epixeiro.gr