19/3/18

Ενισχύσεις από 17.000 έως 22.000 ευρώ σε νέους αγρότες


Έως τις 16 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα νέων αγροτών.

Ο προϋπολογισμός του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ανέρχεται στα 26,6 εκατ. ευρώ και αφορά στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας και το είδος της εκμετάλλευσης.

Δικαιούχοι της 2ης προκήρυξης είναι νέοι γεωργοί, που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ (έτος αναφοράς της αίτησης ορίζεται το 2017) κι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).



Ποιους αφορά

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1 Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα πρέπει να:

* Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.

* Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής της 2ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 (έτος αναφοράς 2017).

Σε ό,τι αφορά στα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να:

* Εχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπό τους νέο γεωργό που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν έχει υπερβεί το 41ο.

* Εχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51%.

* Εχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού – νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας περιφέρειας.

* Εχουν ως κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα τη γεωργική παραγωγή. Δραστηριότητες στην αλιεία δεν λαμβάνονται υπόψη.

2 Οι νέοι γεωργοί – αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

3 Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2017.

4 Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα.

5 Οι νέοι γεωργοί – αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν πρέπει να έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

6 Να εκπληρώνουν την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

7 Οι νέοι γεωργοί – αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του Υπομέτρου 1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισής τους.

8 Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία έτη και μέγιστη τα τέσσερα έτη με δεσμευτικούς ποιοτικούς ή/και ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

9 Εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Επιλεξιμότητα εκμετάλλευσης

Κριτήρια επιλεξιμότητας γεωργικής εκμετάλλευσης:

1 Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης.

2 Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο με 8.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

3 Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

* Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.

* Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.

4 Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο.

5 Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος 2017 από τον υποψήφιο δικαιούχο.

6 Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν τα ακόλουθα:

* Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος. Συνεπώς, στη γεωργική έκταση του υποψήφιου δικαιούχου συνυπολογίζεται και η γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει στο/στη σύζυγο εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου κατά το έτος 2017.

* Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη δεν γίνεται αποδεκτή.

* Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που αυτός έχει υποβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υποβολή αιτήσεων
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, δηλαδή από τις 17-4-2018 έως και τις 30-4-2018, οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.