10/9/17

Μικροπιστώσεις έως 15.000 ευρώ για 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Στη δημιουργία καινούργιων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέσω της αξιοποίησης των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνοχής αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 82η ΔΕΘ, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μετά από σχετική μελέτη το κατάλληλο νομοθετικό σχέδιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, διευκρινίζοντας πως αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25%, και έφτασε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2021 προβλέπεται η αύξηση του ΠΔΕ στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παραγωγής και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.




Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνομολογήθηκαν συμφωνίες που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017, ενώ προετοιμάζονται έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ενώ σημείωσε πως ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως ενεργοποιούνται νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης θα κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Ως παράδειγμα έφερε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds), το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το Ταμείο Υποδομών, και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Ειδικά για τις μικροπιστώσεις απεκάλυψε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μετά από σχετική μελέτη το κατάλληλο νομοθετικό σχέδιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, προχωράμε και δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις, μέχρι 15.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», σημείωσε σχετικά.