26/3/17

Τα μικροδάνεια λύνουν τα χέρια σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες

Προς... άγραν χρημάτων βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν μια επιχειρηματική τους δραστηριότητα, καθώς με τη χώρα να παραμένει εδώ και πολλά χρόνια «έρμαιο» των μνημονίων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ουσιαστικά ανενεργό για τη συντριπτική πλειονότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ο θεσμός των μικροπιστώσεων «υπόσχεται» να δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, στις δυνατότητες του οποίου πρόσφατα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η παροχή μικροδανείων ύψους 5.000 - 20.000 ευρώ για την ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και την προετοιμασία τους για να συγκεντρώσουν κεφάλαια περιλαμβάνεται στις παρεμβάσεις που προτείνονται από το σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης για την περίοδο 2017-2021.

Ακόμη θα πρέπει να προσθέσουμε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, πρόκειται να συσταθεί το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ II), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Από το ποσό αυτό, 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δοθούν στο νεοσύστατο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο θα αποτελέσει ένα ειδικό εργαλείο για την παροχή χρηματοδότησης προς πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και έχουν ανάγκη από δανειακά κεφάλαια χαμηλού ύψους (3.000 -25.000 ευρώ).

Στην Ελλάδα, το μοντέλο των μικροπιστώσεων το έφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Action Finance Initiative (AFI), η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων έως 10.000 ευρώ σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια, προσφέροντας παράλληλα δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

Πρόκειται για μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE, συνεργάζεται και με την AMKE The People's Trust, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση με τη μορφή δωρεάς. Μέσω αυτής της συνεργασίας, το τελικό ποσό στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς φτάνει τα 20.000 ευρώ, πάντα σε συνδυασμό μικροδανείου και δωρεάς, ανεξαρτήτως της εμπορικής δραστηριότητας τους, βαθμού καινοτομίας, κατηγορίας επένδυσης και χρήσης τεχνολογίας.

«Τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις... στρόφιγγες του χρήματος, η μικροπίστωση μας άνοιξε τα χέρια», λένε όλοι οι άνθρωποι που στράφηκαν στην AFI και κατάφεραν να πείσουν ότι η ιδέα τους αξίζει χρηματοδότησης. Παράλληλα, προσθέτουν ότι «η δωρεά που μας δόθηκε από το The People's Trust βοήθησε την επιχείρησή μας να αναπτυχθεί ακόμη πιο πολύ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν πρόκειται για νέο χρέος, αλλά για δωρεάν χρηματοδότηση».




Κατερίνα Δημοτάκη
«Σώθηκα από τα φέσια, οι τζίροι αυξήθηκαν 40%»

Η Κατερίνα Δημοτάκη είναι μία από τις χιλιάδες υπαλλήλους που συναντάμε καθημερινά στα καταστήματα ρούχων και που εργάζονται για πολλές ώρες με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στον χώρο, η Κατερίνα αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2014 να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανοίξει το δικό της κατάστημα ρούχων στα Ανω Ιλίσια.

«Γκουγκλάροντας είχα πέσει πάνω στην AFI, έναν οργανισμό ο οποίος έδινε μικροδάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, οπότε σκέφτηκα να απευθυνθώ σε αυτόν προκειμένου να βρω τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανοίξω το δικό μου κατάστημα ρούχων.

Συνολικά πήρα 4.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκα στο The People's Trust, καθώς θέλησα να κάνω μια ανακαίνιση στο μαγαζί, βάζοντας και αντρικά ρούχα. Αξίζει να αναφέρω ότι παρά την κρίση, επειδή πρόκειται για συνοικιακό κατάστημα που γνωρίζω τους περισσότερους πελάτες, η κίνηση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ωστόσο τα ?φέσια? που δημιουργήθηκαν λόγω της γενικότερης οικονομικής στενότητας με πίεσαν οικονομικά.

Ο Χριστόφορος Μοσχάτος κατάφερε να ανοίξει το δικό του ψητοπωλείο.

Μου εγκρίθηκαν λοιπόν ακόμη 4.000 ευρώ, από τα οποία ήδη έχω πάρει 3.000 ευρώ ενώ εκκρεμούν ακόμη 1.000 ευρώ. Ηδη χάρη στην κίνηση αυτή οι τζίροι έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 35%-40%».

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι μέσω της απόφασής της να κάνει κάτι δικό της (το κατάστημα For You) μπορεί να μην έχει γίνει πλούσια, ωστόσο «έχω ένα αξιοπρεπέστατο κέρδος κάθε μήνα, με πληρωμένες όλες μου τις υποχρεώσεις, το οποίο είναι σαφώς πολύ υψηλότερο από τους μισθούς που δίνονται στον χώρο».

Σταύρος Τσομπανίδης
Η ιδέα με τα φύκια έγινε παγκόσμια πατέντα

Ο 24χρονος Σταύρος Τσομπανίδης είναι ένας από τους νέους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν δεχτεί δωρεά του The People's Trust. Παρότι σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, εντούτοις η επιχειρηματική του ιδέα αποτέλεσε... έκπληξη, καταφέρνοντας μάλιστα να την κάνει παγκόσμια πατέντα. Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής, «η έμπνευση μου ήρθε από μία ομιλία του Πολ Ευμορφίδη, ιδρυτή της Cocomat σε ένα συνέδριο του TedX, ο οποίος είχε κάνει μια αναφορά στα φύκια. Πρόκειται για έναν πολύ καινοτόμο επιχειρηματία που έχω την τιμή να τον έχω γνωρίσει και από κοντά».

Η PHEE είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί ως κύρια πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica, τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες στις ελληνικές ακτές με σκοπό τη δημιουργία χρηστικών προϊόντων.

Οπως αναφέρει ο Σταύρος, «στην πράξη, ανακυκλώνουμε τα φύλλα των φυκιών, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών, και τα επεξεργαζόμαστε με απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες. Μέσα από αυτές, αποτέλεσμα ιδιόκτητης έρευνας και ανάπτυξης δύο ετών, κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η εταιρεία μας παράγει το PHEE-board, μια μοναδική φυσική διακοσμητική επιφάνεια». Σημειώνει ότι «το πρώτο προϊόν που δημιουργήσαμε το περυσινό καλοκαίρι είναι οι PHEE-cases, προστατευτικές θήκες για smartphones φτιαγμένες από φύκια, τις οποίες μπορείτε να τα βρείτε σε γνωστές αλυσίδες όπως είναι π.χ. το Public και το Πλαίσιο, ενώ παράλληλα αναπτύξαμε δύο νέα προϊόντα: την Oceania Racket, μία χειροποίητη ρακέτα θαλάσσης, καθώς και τα PHEE-boxes, πολυχρηστικά κουτιά πολυτελείας, σε διαφορετικές διαστάσεις.

Ακόμη, το PHEE-board, ύστερα από συγκεκριμένες περιόδους δοκιμών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κλάδους του επίπλου και της διακόσμησης ως υλικό επένδυσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων».

Από την The People's Trust η εταιρεία έλαβε 7.000 ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν για την αγορά της νέας πρέσας, ενώ ο Σταύρος προσθέτει ότι «έχουμε λάβει με τη μορφή βραβείων και υποτροφιών ακόμη 35.000 ευρώ από το πρόγραμμα υποτροφιών Angelopoulos-Clinton CGIU, τον διαγωνισμό ReditUp της εταιρείας Παπαστράτος και το BlueGrowth, που συνδιοργανώθηκε από την Aephoria.net και τον Δήμο Πειραιά».

Χριστόφορος Μοσχάτος
«Με άφησε άφωνο η συμπεριφορά των ανθρώπων»

Ο Χριστόφορος Μοσχάτος, με την... αρωγή της The People's Trust, κατάφερε πριν από λίγες ημέρες να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει το δικό του ψητοπωλείο, τις «Τυλιχτές Ιστορίες», στην Καλλιθέα.

Με 17 χρόνια εμπειρίας στον χώρο ως σεφ, το τελευταίο του πέρασμα από τη Σάμο (τόπο καταγωγής της συζύγου του) δημιούργησε μεγάλη ταλαιπωρία στον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς για μεγάλο διάστημα ήταν μόνος του στο νησί και η γυναίκα με το παιδί του στην Αθήνα. Παράλληλα, τους χειμώνες περιοριζόταν σε περιστασιακές συνεργασίες.

Με τη γυναίκα του, η οποία επίσης είχε εμπειρία στον τουριστικό κλάδο, να είναι άνεργη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πήρε την απόφαση να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Κάνοντας μια αναζήτηση στο Ιντερνετ προκειμένου να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης, έπεσε πάνω στην AFI.

Ο Χριστόφορος μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη συμπαράσταση που βρήκε από «τα παιδιά της AFI, η οποία του χορήγησε δάνειο ύψους 3.750 ευρώ, ενώ στη συνέχεια με έφεραν σε επαφή και με τους ανθρώπους του The People's Trust και κυρίως τον γενικό διευθυντή του, τον Πολ Κίντνερ.

Η προσωπική επαφή που αναπτύξαμε με τους ανθρώπους και των δύο οργανισμών, τα πειστικά βιογραφικά μας, αλλά και η ιδιαιτερότητα του πρότζεκτ που τους ανέπτυξα αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους όχι μόνο πήρα ακόμη 3.750 ευρώ από το The People's Trust, αλλά και επειδή τους έπεισα να με βοηθήσουν με επιπλέον κεφάλαια από αυτά που είχα αρχικά ζητήσει».

Ο Χριστόφορος διαπίστωσε ότι «στη διάρκεια των εργασιών στον χώρο που δημιουργήθηκε το ψητοπωλείο έπρεπε ουσιαστικά να αλλαχθεί ολόκληρη η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, κάτι το οποίο μαζί με κάποια άλλα μικροέξοδα ανέβασαν τη... μαύρη τρύπα στα 2.000 ευρώ! Οταν γύρισα στην AFI και τους ανέφερα πώς έχει η κατάσταση, η αντιμετώπισή τους με άφησε κυριολεκτικά άφωνο! Οχι μόνο δέχτηκαν να μου δώσουν ένα ακόμη δάνειο 2.000 ευρώ, αλλά το έκαναν μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο, μου έδωσαν 6 μήνες χάριτος και αποπληρωμή σε διάστημα δύο ετών!».

Οι φορείς
Κεφάλαια υπάρχουν, περιμένουμε προτάσεις

Τα στελέχη των Οργανισμών που έχουν αναλάβει τον ρόλο του... μικροχρηματοδότη ελληνικών ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «λεφτά υπάρχουν για να βοηθήσουμε αρκετό κόσμο, απουσιάζουν όμως οι καλές ιδέες, τα οργανωμένα business plans που να δικαιολογούν κάποια χρηματοδότηση».

Σημειώνεται ότι τα ποσά που αποτελούν το αποθεματικό της Action Finance Initiative (AFI) παρέχονται από ιδιώτες-δωρητές στην Ελλάδα και τη διασπορά με ανιδιοτελή σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δωρητές επίσης της πρωτοβουλίας αποτέλεσαν ιδρύματα, όπως το Trafigura Foundation, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Solidarity Now.

Από την πλευρά του, ο ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People's Trust -όπου ο βασικότερος δωρητής είναι η οικογένεια του Αθανασίου Λασκαρίδη- παρέχει πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη μορφή δωρεάς.

Πολλές υπηρεσίες
Σε συνεργασία με ένα εκτεταμένο δίκτυο οργανισμών και εθελοντών, παρέχει στους επιχειρηματίες ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως είναι η διαμόρφωση επιχειρηματικού σχεδίου, επιχειρηματική καθοδήγηση, συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση και κατάρτιση, πρόσβαση σε επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες και διασύνδεση με φορείς, άλλες επιχειρήσεις και παράγοντες στον χώρο του επιχειρείν. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει ήδη προσφέρει οικονομική αρωγή σε 45 μικρές επιχειρήσεις, διαφορετικών κλάδων και νομικών μορφών. Από τις εταιρείες αυτές, το 71% (32) είναι νεοσύστατες και το 29% υφιστάμενες (29%), οι οποίες έχουν δημιουργήσει 95 νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος του The People’s Trust για το 2017 είναι να υποστηρίξει 100 επιχειρήσεις. Προτεραιότητα για τον Οργανισμό έχουν οι ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών αλλά και επιχειρηματίες που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.

Χαρακτηριστικά έχει υποστηρίξει επιχειρηματία 60 ετών που δημιούργησε δική του δουλειά, ένα μικρό εστιατόριο, καθώς ο άνθρωπος, σε αυτή την ηλικία, δύσκολα θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στην αγορά εργασίας ως υπάλληλος κάπου.

Πηγή: Έθνος



Financial & Law:
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642