26/2/17

Πώς να αντιμετωπίσετε μια επιχειρηματική αναποδιά

Στον κόσμο των startups, οι επιχειρηματίες συναντούν συχνά δύο αντιφατικές συμβουλές. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να αποτυγχάνεις γρήγορα, και η δεύτερη ότι πρέπει να είσαι αρκετά ισχυρός ώστε να υπερβαίνεις την όποια αναποδιά.

Η αλήθεια είναι ότι σε περιπτώσεις όπως η αδυναμία συγκέντρωσης χρηματοδότησης, η απομάκρυνση κρίσιμων μελών της ομάδας, ή η αποτυχία ενός προϊόντος, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει κάποιος δεν είναι ούτε να αποτύχει γρήγορα, ούτε να αντέξει τα πάντα.

Η επάνοδος μετά από μία επιχειρηματική αναποδιά είναι λίγο πιο σύνθετη.

Ιδού τρία σχετικά tips για το πώς να υπερβείτε ένα έκτακτο εμπόδιο για την επιχείρησή σας:




Ζητήστε μια δεύτερη άποψη

Ακόμα κι αν έχετε άπειρη αυτοπεποίθηση, ένα επιχειρηματικό πισωγύρισμα μπορεί να θολώσει την κρίση και τη σκέψη σας. Καθώς θα αξιολογείτε τις αιτίες που συνέβη η αρνητική εξέλιξη και θα προετοιμάζετε την αντίδρασή σας, αναζητήστε ανατροφοδότηση από ανθρώπους εκτός της εταιρείας σας. Ιδανικά, μην απευθυνθείτε μόνο στους έμπιστους συμβούλους σας, αλλά και σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του κανονικού συμβουλευτικού σας δικτύου. Μπορεί να μην νοιώθετε άνετα να μοιραστείτε την αποτυχία σας με άλλους επιχειρηματίες, ή συγγενείς και φίλους, αλλά ίσως αυτοί θα σας δώσουν τη φρέσκια ματιά που χρειάζεστε.

Αξιολογήστε κατά πόσο υπάρχει ένας βιώσιμος τρόπος να συνεχίσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα

Στις συζητήσεις και στον σχεδιασμό της επόμενης κίνησής σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε εντελώς ανοιχτός ως προς το είναι πραγματικά βιώσιμη η συνέχιση της επιχείρησής σας. Για παράδειγμα, εάν χάσατε τον μεγαλύτερο πελάτη σας, υπάρχει τρόπος να δανειστείτε λεφτά ή να εξορθολογίσετε τα κόστη ώστε να μείνετε στην επιφάνεια μέχρι να βρείτε άλλες πηγές εσόδων; Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης υπερβαίνει το ζήτημα των χρημάτων. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το να αναρωτηθείτε εάν πιστεύετε πραγματικά στην επιχείρησή σας και έχετε τη διάθεση να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Αν έχετε πραγματική επιθυμία να προχωρήσετε παρακάτω, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι αξίζει να προσπαθήσετε να επανέλθετε.

Μην ασχολείστε με το παρελθόν

Μόλις ολοκληρώσετε την αξιολόγηση της αποτυχίας και αποφασίσετε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας, παραμείνετε εστιασμένος στα νέα σας καθήκοντα. Μην χάσετε ενέργεια σκεπτόμενος συνεχώς πώς θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει την αναποδιά. Αν αποφασίσετε να συνεχίσετε την προσπάθεια, διατηρήστε υψηλό το ηθικό της ομάδας σας και το δικό σας. Αν αποφασίσετε να τα παρατήσετε, κρατήστε τα χρήσιμα διδάγματα από την εμπειρία σας και χρησιμοποιήστε τα στην επόμενη επιχειρηματική σας προσπάθεια.

Πηγή: fortunegreece.com