10/2/17

Επιδοτήσεις έως 75% για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Έρχεται νέο «πακέτο» επιδοτήσεων ύψους 170 εκατ. ευρώ για παραγωγούς και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις μέσω δύο προκηρύξεων που θα δημοσιευθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέσω του νέου «πακέτου» μπορούν να ενισχυθούν σε ποσοστά που φθάνουν έως και 75% όσοι θέλουν να μεταποιούν και να εμπορεύονται βασικά αγροτικά προϊόντα όπως κρέας, γάλα, τυρί, αβγά, δημητριακά κ.ά., ενώ για πρώτη φορά παρέχονται διευρυμένες δυνατότητες ως προς την επιλεξιμότητα επενδύσεων σε κλάδους με τελικό προϊόν μη γεωργικό, όπως η ζυθοποιία, η αλευροποιία, τα αιθέρια έλαια, η κοσμετολογία, η παραγωγή αποσταγμάτων κ.ά.




Υψηλό κόστος

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει σχετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα, που οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, στη χαμηλή, εν γένει, προστιθέμενη αξία στο προϊόν σε ποιότητα, συσκευασία, τυποποίηση και στην αδυναμία διείσδυσής του στις ξένες αγορές.

Ο μεταποιητικός τομέας των αγροτικών προϊόντων εμφανίζει μια έντονη διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό και το μέγεθος παραγωγής μεταξύ των μεγάλων και των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ των τομέων εντός αυτού. Οι επιχειρήσεις, αν και υστερούν σε τεχνολογικό επίπεδο και επίπεδο καινοτομίας και νέων προϊόντων, συμβάλλουν σημαντικά στην απασχόληση στις αγροτικές περιοχές, στη διατήρηση των παραδοσιακών τροφίμων, καθώς επίσης και στην ποικιλία διατροφής.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή.

Η στήριξη παρέχεται κυρίως στις πολύ μικρές και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις, μέχρι ενός ορίου προϋπολογισμού επενδύσεων, εφόσον η ενίσχυση έχει χαρακτήρα κινήτρου.

Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας).

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο -σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας PK Consulting Group, Κώστα Παπαδόπουλο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (www.pkcgroup.gr)- το οποίο μπορεί να βοηθήσει επιχειρήσεις αλλά και αγρότες που θέλουν να επενδύσουν στη μεταποίηση, την εμπορία ή και την ανάπτυξη γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων, είναι το μέτρο 4.2 από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι δύο δράσεις που αναμένονται να προκηρυχθούν μέσα στον Φεβρουάριο είναι οι ακόλουθες:

• Δράση 4.2.1 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν γεωργικό προϊόν».

• Δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν».

Στο Αιγαίο

Τα ποσοστά ενίσχυσης διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή και μπορούν να φτάσουν έως 75% στα μικρά νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης και Εύβοιας και έως 50% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αξίζει να επισημάνουμε -σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδόπουλο- ότι στους κλάδους των δύο δράσεων ενισχύονται ανάλογα με την περίπτωση, ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων, σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς που θα καθοριστούν στην υπουργική απόφαση λεπτομερειών εφαρμογής του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας περιόδου 2014-2020».

Τα δικαιολογητικά για την αίτηση ενίσχυσης

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση ενίσχυσης είναι:

• Καταστατικό ή εταιρικό κατά περίπτωση του δικαιούχου.

• Τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδου και πιστοποιητικό μεταγραφής και βαρών αυτού, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση είτε πρόκειται για νέα μονάδα ή για μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση ήδη υπάρχουσας μονάδας.

• Ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσεως για τα τρία προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης, καθώς επίσης και η υποβολή των αντιστοίχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της εφορίας ενός εκάστου των εταίρων που κατέχουν ποσοστό ίσο ή άνω των 10%.

• Πρόσφατη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να καλύπτουν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

• Τεχνικά σχέδια (τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις, τομές), σχέδια διάταξης μηχανολογικού εξοπλισμού και λεπτομερής τεχνική και λειτουργική περιγραφή της προτεινομένης αίτησης ενίσχυσης.

• Προσφορές για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αποτελούν τη βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού στο μέρος που αφορά τον εξοπλισμό.

• Αναλυτικό προϋπολογισμό κόστους κτιριακών εγκαταστάσεων.

• Αποδεικτικά στοιχεία ίδιων πόρων και γενικά κάθε στοιχείο που τεκμηριώνει τη δυνατότητα του επενδυτή να καλύψει την προβλεπόμενη ιδιωτική συμμετοχή: ίδιοι πόροι - π.χ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με αναφορά ότι αφορά το πρόγραμμα), δημιουργία αποθεματικού για επενδύσεις, δημιουργία ειδικού αποθεματικού για τις εταιρίες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο καθώς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις, καταθέσεις των κυρίων μετοχών κ.λπ.- και δανεισμός: με βεβαίωση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που να δηλώνει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για δανειοδότηση του προτείνοντα, σε περίπτωση που μέρος της επένδυσης καλυφθεί με δάνειο, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης.

• Υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση

• Επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

• Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου αρμοδίου οργάνου όπως προσδιορίζεται στο Καταστατικό της επιχείρησης για τον ορισμό του υπευθύνου υλοποίησης της πράξης και τον αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού στον οποίο θα καταβάλλονται οι πληρωμές.

• Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Πηγή: Έθνος