22/12/16

ΕΤΕπ: 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

Υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η συμφωνία για τη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ανοίγοντας εκ νέου τη στρόφιγγα για την παροχή δανείων με εγγύηση του ελληνικού κράτους.

Νωρίτερα σε άλλη εκδήλωση που προηγήθηκε υπεγράφη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, της Ευρ. Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρετσού και του επικεφαλής της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ η συμφωνία για την ίδρυση του νέου Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Fund of Funds) με τη στήριξη πάλι της ΕΤΕπ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία χορήγησης 1 δισ ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ποσού αποτελεί μέρος της ρευστότητας που έχει εγκρίνει η ΕΤΕπ προς τη χώρα μας ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ρευστότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση βέβαια είναι όλα να εξελιχθούν ομαλά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την τήρηση της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί –όπως συνέβη στο παρελθόν– η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.




Τι ακριβώς κάνει η ΕΤΕπ

Έχει μετόχους όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και έπειτα τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους σε σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν χρησιμοποιεί κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το 2015 οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ έφθασαν τα 77,5 δισ. ευρώ.

Για έργα προϋπολογισμού άνω των 25 εκατ. ευρώ χορηγεί απευθείας δάνεια, συχνά μεγάλης διάρκειας, ενώ για τα έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας παρέχει χρηματοδότηση μέσω τοπικών τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται.

Οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΤΕπ, για επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων και εργαλείων χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου.