4/6/16

Πενταετείς και δεκαετείς άδειες διαμονής σε ξένους επενδυτές και τις οικογένειές τους

Πενταετείς και δεκαετείς άδειες διαμονής σε όσους πολίτες από τρίτες χώρες επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και για τις οικογένειές τους δίνει η κυβέρνηση μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Πρόκειται για ένα καινούριο κίνητρο που περιλαμβάνεται στο άρθρο 84 του σχεδίου νόμου, προκειμένου να προσέλθουν παραγωγικές επενδύσεις από Κινέζους, Ρώσους, Κορεάτες, κ.λπ. και το οποίο παρέχει άδεια διαμονής εκτός από τους ή τις συζύγους και στα παιδιά των επενδυτών και στελεχών επιχειρήσεων αλλά ακόμη και στους «ανιόντες πρώτου βαθμού συγγένεια των συζύγων», δηλαδή στους συμπεθέρους...

Ταυτόχρονα με άλλες διατάξεις επιδιώκεται η προσέλκυση πολυεθνικών που θέλουν να κάνουν τη χώρα μας ως βάση για Service Support Centers.

Για την ακρίβεια αίρεται το παράλογο εμπόδιο που υπάρχει και δεν επιτρέπει στις εταιρείες, οι οποίες, αν και εδρεύουν στη χώρα μας παρέχοντας υπηρεσίες (π.χ. λογιστική υποστήριξη) σε θυγατρικές του ίδιου ομίλου άλλων κρατών, εντούτοις δεν μπορούν να το πράξουν για καταστήματα στην Ελλάδα.

Στόχος αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με το Έθνος, είναι αφενός στην πρώτη περίπτωση να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο κυρίως Κινέζων, Ρώσων, Κορεατών και άλλων ξένων επενδυτών που επιθυμούν διεύρυνση του αριθμού των συγγενών τους για την απόκτηση άδειας διαμονής και αφετέρου, στη δεύτερη περίπτωση, η διευκόλυνση πολυεθνικών.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν προτείνει προς ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να πραγματοποιηθεί επένδυση που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία μπορούν να έρθουν μέχρι 10 πολίτες τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτών.

Το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος και τα χαρακτηριστικά της επένδυσης θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.