
Λάδι. Ο «πράσινος χρυσός» της ελληνικής γης, με την τεράστια διατροφική αξία. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ίσως το καλύτερο και ποιοτικότερο στον κόσμο. Ωστόσο, αν και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, δεν έχει κατακτήσει ακόμα τη θέση που του αναλογεί σε επίπεδο πωλήσεων.
Σιγά, αλλά σταθερά, η υπόθεση ελληνικό λάδι περνάει στα χέρια νέων παραγωγών. Οι οποίοι στρέφονται στη βιολογική καλλιέργεια και επιδιώκουν το ελληνικό λάδι να αποκτήσει το δικό του brand name που θα το κάνει να ξεχωρίσει στην παγκόσμια αγορά. Και επενδύουν σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής του, από το δένδρο μέχρι την ψυχρή έκθλιψη και από την τυποποίησή του σε ελκυστικές συσκευασίες μέχρι την εξαγωγή του σε σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.
Αναμφίβολα οι προοπτικές για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου είναι ανοιχτές. Και η καλλιέργειά του προσφέρει σίγουρο εισόδημα στον Ελληνα παραγωγό. Το ελληνικό τυποποιημένο βιολογικό λάδι έχει σήμερα τουλάχιστον διπλάσια τιμή -πολλές φορές η τιμή του αγγίζει και τα 30 ευρώ το κιλό- σε σχέση με το συμβατικό λάδι.
Οι νέοι καλλιεργητές που επένδυσαν σοβαρά στην υπόθεση ελληνικό ελαιόλαδο κατάφεραν να βγάλουν επώνυμο προϊόν και να το εξάγουν. Και η μεγαλύτερη νίκη τους ήταν ότι κατάφεραν να το αναδείξουν μέσα από τη συσκευασία του, καθώς είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η εξαίρετη γεύση του.
Διότι, κακά τα ψέματα, το ελληνικό λάδι μέχρι πρότινος ήταν συνυφασμένο με χύμα προϊόν που πωλούνταν σε χαμηλή τιμή.
Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα σε όγκο παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Στην ελληνική επικράτεια καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι ελαιολάδου τον χρόνο. Η ελιά καλλιεργείται στους 50 από τους 54 νομούς της χώρας. Επίσης, υπάρχουν περίπου 2.500 ελαιοτριβεία, 300 τυποποιητικές επιχειρήσεις και 80 εργοστάσια επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς. Σχεδόν η μισή από την ελληνική ετήσια παραγωγή εξάγεται χύμα προς ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της παραγωγής μας, καθώς παραμορφώνεται η εικόνα του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό.
Ενας από τους σημαντικότερους πελάτες του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου είναι η Γερμανία, που χρόνο με τον χρόνο απορροφά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες. Επίσης εξαγωγές γίνονται και σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία και η Πολωνία, ενώ οι καταναλωτές σε ΗΠΑ και Κίνα γνωρίζουν πλέον το ελληνικό λάδι.
Τα μυστικά που εκτοξεύουν την τιμή
Το ελαιόλαδο είναι τρόφιμο αναμφισβήτητης διατροφικής αξίας. Η Ελλάδα, 3η σε ποσότητα παραγωγός χώρα, παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας που είναι γνωστή σε εμπορικά δίκτυα και βιομηχανίες άλλων χωρών. Ετσι εξάγει το 1/3 της ετήσιας παραγωγής της «χύμα». Οι επιχειρηματικές προσπάθειες που βασίζονται στην εκτίμηση των πραγματικών λόγων που προκαλούν το φαινόμενο έχουν αυξημένες πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας και μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του ελληνικού ελαιολάδου.
Τι είναι, όμως, εκείνο που κάνει το βιολογικό λάδι πιο ακριβό και γιατί η ζήτηση από το εξωτερικό -παρά την κρίση- συνεχίζει να είναι μεγάλη;
Οπως λένε νέοι καλλιεργητές: «Είναι το γεγονός ότι η παραγωγή γίνεται με ήπια μέσα και με κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση ουσιών όπως χημικά λιπάσματα, χημικά γεωργικά φάρμακα και ρυθμιστικές ουσίες. Χρησιμοποιούνται ήπιες τεχνικές καλλιέργειας και μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης, που δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, ταυτόχρονα όμως αξιοποιούν αφενός τα επιστημονικά συμπεράσματα και αφετέρου τη γνώση, αποτέλεσμα της εμπειρίας και της ελληνικής παράδοσης.
Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, που στοχεύει στην παραγωγή μίας άριστης ποιότητας ελαιολάδου, απαλλαγμένου από υπολείμματα αγροχημικών. Και φυσικά στόχος της βιοκαλλιέργειας είναι η παραγωγή εξαίρετου παρθένου ελαιολάδου, με όλα τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά άριστης ποιότητας.
Ετσι κατά τη συγκομιδή ο καρπός δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το έδαφος και πρέπει να μεταφέρεται όσο το δυνατόν συντομότερα στο ελαιοτριβείο.
Η έκθλιψη πρέπει να γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και αν το ελαιοτριβείο δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βιολογική έκθλιψη, πρέπει να έχει καθαριστεί και πλυθεί σχολαστικά πριν από την επεξεργασία και την έκθλιψη του βιολογικού ελαιοκάρπου. Η αποθήκευση του βιολογικού ελαιολάδου μέχρι και την τελική τυποποίησή του πρέπει να γίνεται σε δοχεία κατασκευασμένα από κατάλληλο ανοξείδωτο χάλυβα και να φυλάγεται σε δροσερή και ξηρή αποθήκη.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 55% ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ»
Δυνατότητα να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Εξωστρέφεια» έχουν οι εξαγωγείς ελληνικού ελαιολάδου. Το πρόγραμμα που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, ενισχύει - επιδοτεί κατά 55% επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 20.000 - 200.000 ευρώ.
Στόχος του προγράμματος «Εξωστρέφεια» είναι η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπό προϋποθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιδίωξη είναι η στροφή της παραγωγής σε κλάδους και προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως είναι το ελαιόλαδο.
(Πηγή: Έθνος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: