Η Μαρία Βλάχου γλωσσομαθής και πολυτάλαντη έμαθε να μιλά... και τη γλώσσα των σαλιγκαριών. Ακολούθησε τα σαλιγκάρια ...και άνοιξε ένα νέο δρόμο για τη ζωή της και τη ζωή δεκάδων ακόμη οικογενειών. Πριν έξι μήνες αναδείχτηκε νικήτρια για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου για το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2011» για τη δημιουργικότητά της και τον τρόπο που έχει συνεισφέρει στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας σε όλη τη χώρα.
Η Μαρία απέδειξε ότι μπορεί μια νέα γυναίκα στην Ελλάδα ξεκινώντας χωρίς κεφάλαιο και χωρίς επιδότηση, με ένα δάνειο 15.000 ευρώ να καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να στήσει μια επιτυχημένη, καινοτόμα, κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση.
Το πέτυχε με πολλή δουλειά, αισιοδοξία, υπομονή και όρεξη, δυναμισμό και δημιουργικότητα και αξιοποιώντας τα προσόντα της. Εκτός από τη φιλομάθειά και την εξυπνάδα της, αξιοποίησε την ελληνική φύση και την ανάγκη οικογενειών σε όλη την Ελλάδα να δουλέψουν σε μια αποδοτική δουλειά. Σήμερα συνεχίζει να ονειρεύεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί προσφέροντας με τη δουλειά της αυτό που η χώρα χρειάζεται περισσότερο αυτή την περίοδο: Θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους νέους δημιουργικούς ανθρώπους.
Η Μαρία έχει πάθος με τις ξένες γλώσσες και μιλάει εννέα, κάνει διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία, είναι η πρώτη Ελληνίδα που δίδαξε ελληνικά στη Σμύρνη μετά το 1922 και αποτελεί τη δύναμη πίσω από την ταχέως επεκτεινόμενη αγορά του σαλιγκαριού στη χώρα μας. Μαζί με την αδελφή της Παναγιώτα Βλάχου, το εμπορικό δαιμόνιο της οικογένειας, έχει στήσει μια επιχείρηση εκτροφής και εξαγωγής σαλιγκαριών με βάση την Κόρινθο που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και 158 συνεργαζόμενα εκτροφεία σε όλη την Ελλάδα.
Με σπουδές Αγγλικής και Γερμανικής Φιλολογίας στην Ιταλία, μεταπτυχιακό στη διδασκαλία των πορτογαλικών στη Λισαβόνα, και διδακτορικό με θέμα τη συγκριτική λογοτεχνία δίδαξε αρχικά ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και έπειτα ελληνικά στο νεοπαγές Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, δεν είχε καμιά προηγούμενη σχέση με τις επιχειρήσεις.
Τα σαλιγκάρια μπήκαν στη ζωή της τυχαία
«Πρώτη φορά δοκίμασα σαλιγκάρια στην Ελβετία, μια μερίδα αξίας 37 ευρώ. Οταν το είπα στην αδελφή μου Παναγιώτα στο τηλέφωνο, μου είπε: “Εχουμε εκατοντάδες σαλιγκάρια έξω από την κήπο μας. Μήπως να ασχοληθούμε και εμείς;”» Αυτό ήταν. Το εμπορικό ένστικτο της Παναγιώτας Βλάχου την οδήγησε στην Ιταλία .
Η Παναγιώτα, πολύγλωσση και με σπουδές στη φιλολογία στην Ιταλία και εκείνη, άρχισε να ερευνά το ζήτημα και κατέληξε στη Βόρεια Ιταλία όπου ανακάλυψε το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας. Εκεί ασχολήθηκε με την πρακτική και σεμινάρια, ενώ έλαβε την τεχνογνωσία για τη μεταφορά του εγχειρήματος στην Ελλάδα.
Η Μαρία θα πει: «Τότε δούλευα στις Βρυξέλλες ως μεταφράστρια. Ηθελα να γυρίσω στην Ελλάδα αλλά έστελνα το βιογραφικό μου και κανένας δεν με έπαιρνε. Είχα δει κάποιον από του ΥΠΕΞ και μου είχε πει πολύ καλό βιογραφικό αλλά ξέρεις κανέναν; Εγώ δεν ήξερα. Οι θέσεις που με ενδιέφεραν στο Πανεπιστήμιο ή σε Οργανισμούς δεν είναι προσιτές σε ανθρώπους που δεν έχουν γνωριμίες, ενώ στο εξωτερικό έβρισκα πάντα καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενό μου. Οπότε για μένα τα σαλιγκάρια ήταν ο τρόπος να γυρίσω στη χώρα μου....»
Η Παναγιώτα απλήρωτη μήνες από τα φροντιστήρια που δούλευε και η Μαρία με τον πόθο να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, βρήκαν το δρόμο τους ακολουθώντας τα σαλιγκάρια. Η Παναγιώτα έστησε την επιχείρηση στην Κόρινθο και η Μαρία ανέλαβε να μεταφράσει τους τόμους της τεχνογνωσίας στα ελληνικά και...σύνομα ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν.
«Ξεκινήσαμε με τρία στρέμματα, το χωράφι του παππού και κεφάλαιο 15.000 ευρώ ένα δάνειο που πήρε ο πατέρας μου.»
«Προσπαθήσαμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα νέων ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ και απορρίφθηκε η πρόταση μας ως μη καινοτόμα και πρωτοποριακή.... Κάναμε ένσταση απορρίφθηκε, κάναμε δεύτερη ένσταση και μας ενέκριναν την επένδυση. Πήραμε την πρώτη δόση της επιδότησης 6.000 ευρώ...τα οποία όμως μας τα ζήτησαν πίσω έξι μήνες μετά επειδή στο μεταξύ ...έγινε η εταιρεία ΟΕ.
Από τότε αποφασίσαμε να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Ο,τι κέρδη είχε η εταιρεία το επενδύαμε για να αναπτυχθούμε και να υλοποιούμε σχέδια. Αγοράσαμε το πρώην κτήριο της ΦΑΓΕ στην Κόρινθο για να κάνουμε την τυποποίηση τα έτοιμα γεύματα και ξεκινάμε και νέες δραστηριότητες νέα εταιρεία για έτοιμα φαγητά για το εξωτερικό. Στα σχέδιά μας είναι να κάνουμε μια αγροτουριστική μονάδα οικολογική, που θα προάγει την αγάπη για τη φύση και την οικολογία αλλά και τη γευσιγνωσία.»
Ο κλάδος έχει τεράστιο μέλλον καθώς η υπάρχουσα παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών. Εμείς επιλέξαμε να επεκταθούμε με ένα δίκτυο σενεργατών σε όλη τη Ελλάδα. Ειναι σαλιγκάρια ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου δηλαδή δεν ντοπάρουμε τα σαλιγκάρια.
Πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε και ακόμη ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το project καθώς αν πληρούνται οι προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί η αγροτική γη αποδοτικά. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τα γραφεία τους χιλιάδες άτομα για να ενημερωθούν ή 100 κάθε εβδομάδα!
«Η επιχείρησή μας δεν είναι μόνο εκτροφή. Επεκτείνεται στη συμβουλευτική και στην παροχή τεχνογνωσίας σε επίδοξους παραγωγούς. «Αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια, ελέγχουμε αν η μονάδα είναι βιώσιμη, ασκούμε τακτικούς έλεγχους και παρέχουμε τεχνογνωσία και ενημερωτικό υλικό. Επίσης,λειτουργούμε πρόγραμμα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης για τους υποψήφιους εκτροφείς» υπογραμμίζει η επιχειρηματίας. «Το άλλο που κάνουμε είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια».
Τα συνεργαζόμενα εκτροφεία είναι από την Αστυπάλαια και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τήνο και την Κρήτη. «Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ξεκινάνε, στη βάση ενός συμβολαίου που προβλέπει να έχουν από εμάς πρώτες ύλες και τεχνογνωσία και έλεγχο ποιότητας και εμείς εγγυόμαστε να αγοράσουμε την παραγωγή τους ώστε να έχουν εξασφαλισμένη απόδοση.»
«Το 70% της παραγωγής το εξάγουμε και το 30% το διαθέτουμε τυποποιημένο σην ελληνική αγορά σε διάφορες μορφές, σε καταστήματα και Delicatessen. Μέχρι το 2011 είχαμε μόνο τα εκτροφεία. Μετά αναπτύξαμε και τα τυποποιημένα και συνεχίζουμε με επόμενα σχέδιά μας.»
Στα σχέδιά της Fereikos Helix είναι να επεκτείνει τη δραστηριότητα της εκτροφής σαλιγκαριών και στην τυποποίηση μαγειρεμένων σαλιγκαριών για την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της Κορίνθου και να γίνουν πιο φιλικές προς τον κόσμο που ενδιαφέρεται να ξεναγηθεί. «Στόχος μας είναι να διαδόσουμε την οικολογία την αγάπη για τη φύση και βέβαια την αγάπη για τα σαλιγκάρια.»
Ηelix Αspersa Μoller - 4.000 είδη
Υπάρχουν περίπου 4.000 είδη σαλιγκαριών, όμως αυτό που παράγεται κυρίως σήμερα και αποτελεί τη νέα κατεύθυνση στη σαλιγκαροτροφία είναι το είδος Ηelix Αspersa Μoller. Είναι από αυτά που συναντάμε πιο συχνά στη μεσογειακή λεκάνη και είναι άκρως κατάλληλο και ανθεκτικό σε συνθήκες εκτροφείου.
Η Μαρία απέδειξε ότι μπορεί μια νέα γυναίκα στην Ελλάδα ξεκινώντας χωρίς κεφάλαιο και χωρίς επιδότηση, με ένα δάνειο 15.000 ευρώ να καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να στήσει μια επιτυχημένη, καινοτόμα, κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση.
Το πέτυχε με πολλή δουλειά, αισιοδοξία, υπομονή και όρεξη, δυναμισμό και δημιουργικότητα και αξιοποιώντας τα προσόντα της. Εκτός από τη φιλομάθειά και την εξυπνάδα της, αξιοποίησε την ελληνική φύση και την ανάγκη οικογενειών σε όλη την Ελλάδα να δουλέψουν σε μια αποδοτική δουλειά. Σήμερα συνεχίζει να ονειρεύεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί προσφέροντας με τη δουλειά της αυτό που η χώρα χρειάζεται περισσότερο αυτή την περίοδο: Θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους νέους δημιουργικούς ανθρώπους.
Η Μαρία έχει πάθος με τις ξένες γλώσσες και μιλάει εννέα, κάνει διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία, είναι η πρώτη Ελληνίδα που δίδαξε ελληνικά στη Σμύρνη μετά το 1922 και αποτελεί τη δύναμη πίσω από την ταχέως επεκτεινόμενη αγορά του σαλιγκαριού στη χώρα μας. Μαζί με την αδελφή της Παναγιώτα Βλάχου, το εμπορικό δαιμόνιο της οικογένειας, έχει στήσει μια επιχείρηση εκτροφής και εξαγωγής σαλιγκαριών με βάση την Κόρινθο που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και 158 συνεργαζόμενα εκτροφεία σε όλη την Ελλάδα.
Με σπουδές Αγγλικής και Γερμανικής Φιλολογίας στην Ιταλία, μεταπτυχιακό στη διδασκαλία των πορτογαλικών στη Λισαβόνα, και διδακτορικό με θέμα τη συγκριτική λογοτεχνία δίδαξε αρχικά ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και έπειτα ελληνικά στο νεοπαγές Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, δεν είχε καμιά προηγούμενη σχέση με τις επιχειρήσεις.
Τα σαλιγκάρια μπήκαν στη ζωή της τυχαία
«Πρώτη φορά δοκίμασα σαλιγκάρια στην Ελβετία, μια μερίδα αξίας 37 ευρώ. Οταν το είπα στην αδελφή μου Παναγιώτα στο τηλέφωνο, μου είπε: “Εχουμε εκατοντάδες σαλιγκάρια έξω από την κήπο μας. Μήπως να ασχοληθούμε και εμείς;”» Αυτό ήταν. Το εμπορικό ένστικτο της Παναγιώτας Βλάχου την οδήγησε στην Ιταλία .
Η Παναγιώτα, πολύγλωσση και με σπουδές στη φιλολογία στην Ιταλία και εκείνη, άρχισε να ερευνά το ζήτημα και κατέληξε στη Βόρεια Ιταλία όπου ανακάλυψε το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας. Εκεί ασχολήθηκε με την πρακτική και σεμινάρια, ενώ έλαβε την τεχνογνωσία για τη μεταφορά του εγχειρήματος στην Ελλάδα.
Η Μαρία θα πει: «Τότε δούλευα στις Βρυξέλλες ως μεταφράστρια. Ηθελα να γυρίσω στην Ελλάδα αλλά έστελνα το βιογραφικό μου και κανένας δεν με έπαιρνε. Είχα δει κάποιον από του ΥΠΕΞ και μου είχε πει πολύ καλό βιογραφικό αλλά ξέρεις κανέναν; Εγώ δεν ήξερα. Οι θέσεις που με ενδιέφεραν στο Πανεπιστήμιο ή σε Οργανισμούς δεν είναι προσιτές σε ανθρώπους που δεν έχουν γνωριμίες, ενώ στο εξωτερικό έβρισκα πάντα καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενό μου. Οπότε για μένα τα σαλιγκάρια ήταν ο τρόπος να γυρίσω στη χώρα μου....»
Η Παναγιώτα απλήρωτη μήνες από τα φροντιστήρια που δούλευε και η Μαρία με τον πόθο να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, βρήκαν το δρόμο τους ακολουθώντας τα σαλιγκάρια. Η Παναγιώτα έστησε την επιχείρηση στην Κόρινθο και η Μαρία ανέλαβε να μεταφράσει τους τόμους της τεχνογνωσίας στα ελληνικά και...σύνομα ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν.
«Ξεκινήσαμε με τρία στρέμματα, το χωράφι του παππού και κεφάλαιο 15.000 ευρώ ένα δάνειο που πήρε ο πατέρας μου.»
«Προσπαθήσαμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα νέων ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ και απορρίφθηκε η πρόταση μας ως μη καινοτόμα και πρωτοποριακή.... Κάναμε ένσταση απορρίφθηκε, κάναμε δεύτερη ένσταση και μας ενέκριναν την επένδυση. Πήραμε την πρώτη δόση της επιδότησης 6.000 ευρώ...τα οποία όμως μας τα ζήτησαν πίσω έξι μήνες μετά επειδή στο μεταξύ ...έγινε η εταιρεία ΟΕ.
Από τότε αποφασίσαμε να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Ο,τι κέρδη είχε η εταιρεία το επενδύαμε για να αναπτυχθούμε και να υλοποιούμε σχέδια. Αγοράσαμε το πρώην κτήριο της ΦΑΓΕ στην Κόρινθο για να κάνουμε την τυποποίηση τα έτοιμα γεύματα και ξεκινάμε και νέες δραστηριότητες νέα εταιρεία για έτοιμα φαγητά για το εξωτερικό. Στα σχέδιά μας είναι να κάνουμε μια αγροτουριστική μονάδα οικολογική, που θα προάγει την αγάπη για τη φύση και την οικολογία αλλά και τη γευσιγνωσία.»
Ο κλάδος έχει τεράστιο μέλλον καθώς η υπάρχουσα παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών. Εμείς επιλέξαμε να επεκταθούμε με ένα δίκτυο σενεργατών σε όλη τη Ελλάδα. Ειναι σαλιγκάρια ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου δηλαδή δεν ντοπάρουμε τα σαλιγκάρια.
Πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε και ακόμη ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το project καθώς αν πληρούνται οι προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί η αγροτική γη αποδοτικά. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τα γραφεία τους χιλιάδες άτομα για να ενημερωθούν ή 100 κάθε εβδομάδα!
«Η επιχείρησή μας δεν είναι μόνο εκτροφή. Επεκτείνεται στη συμβουλευτική και στην παροχή τεχνογνωσίας σε επίδοξους παραγωγούς. «Αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια, ελέγχουμε αν η μονάδα είναι βιώσιμη, ασκούμε τακτικούς έλεγχους και παρέχουμε τεχνογνωσία και ενημερωτικό υλικό. Επίσης,λειτουργούμε πρόγραμμα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης για τους υποψήφιους εκτροφείς» υπογραμμίζει η επιχειρηματίας. «Το άλλο που κάνουμε είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια».
Τα συνεργαζόμενα εκτροφεία είναι από την Αστυπάλαια και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τήνο και την Κρήτη. «Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ξεκινάνε, στη βάση ενός συμβολαίου που προβλέπει να έχουν από εμάς πρώτες ύλες και τεχνογνωσία και έλεγχο ποιότητας και εμείς εγγυόμαστε να αγοράσουμε την παραγωγή τους ώστε να έχουν εξασφαλισμένη απόδοση.»
«Το 70% της παραγωγής το εξάγουμε και το 30% το διαθέτουμε τυποποιημένο σην ελληνική αγορά σε διάφορες μορφές, σε καταστήματα και Delicatessen. Μέχρι το 2011 είχαμε μόνο τα εκτροφεία. Μετά αναπτύξαμε και τα τυποποιημένα και συνεχίζουμε με επόμενα σχέδιά μας.»
Στα σχέδιά της Fereikos Helix είναι να επεκτείνει τη δραστηριότητα της εκτροφής σαλιγκαριών και στην τυποποίηση μαγειρεμένων σαλιγκαριών για την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της Κορίνθου και να γίνουν πιο φιλικές προς τον κόσμο που ενδιαφέρεται να ξεναγηθεί. «Στόχος μας είναι να διαδόσουμε την οικολογία την αγάπη για τη φύση και βέβαια την αγάπη για τα σαλιγκάρια.»
Ηelix Αspersa Μoller - 4.000 είδη
Υπάρχουν περίπου 4.000 είδη σαλιγκαριών, όμως αυτό που παράγεται κυρίως σήμερα και αποτελεί τη νέα κατεύθυνση στη σαλιγκαροτροφία είναι το είδος Ηelix Αspersa Μoller. Είναι από αυτά που συναντάμε πιο συχνά στη μεσογειακή λεκάνη και είναι άκρως κατάλληλο και ανθεκτικό σε συνθήκες εκτροφείου.
(Πηγή: Ημερησία)
Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: