6/7/12

Υψηλά έσοδα και επιδοτήσεις υπόσχεται η επένδυση στο φαγκρί

Κέρδος ακόμη και 40.000 ευρώ τον χρόνο μπορούν να... τσιμπήσουν όσοι ασχοληθούν με το φαγκρί.
Για την ακρίβεια εκείνοι που θέλουν να κάνουν μονάδα υδατοκαλλιέργειας του φαγκριού, πετυχαίνοντας μάλιστα και ενίσχυση από 20% έως 60% στις δαπάνες για τη δημιουργία της.

Ο λόγος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, που περιλαμβάνει το «Μέτρο 2.1. - Υδατοκαλλιέργειες», με οικονομικές ενισχύσεις για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να κάνουν υδατοκαλλιέργειες. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της επένδυσης, ειδικοί της αγοράς αναφέρουν πως μία μονάδα ετήσιας παραγωγής 20.000 κιλών φαγκριού μπορεί να αποφέρει κέρδος 40.000 ευρώ τον χρόνο.

Στα περίπου 8 ευρώ το κιλό που είναι η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου ψαριού, τα 6 ευρώ ανά κιλό είναι το κοστολόγιο. Και πιο αναλυτικά στα 3 ευρώ είναι η τροφή, στα 1,2 ευρώ είναι ο γόνος και τα 1,8 ευρώ είναι τα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα έξοδα συσκευασίας κ.λπ.

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του «Μέτρου 2.1. - Υδατοκαλλιέργεια» είναι:

•Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς ή φορείς Αυτοδιοίκησης και λοιπές Οργανώσεις, καθώς επίσης και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύματα, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση πράξης.

Ειδικότερα, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απολαμβάνουν προτεραιότητας έναντι των μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ με μειωμένα ποσοστά χρηματοδότησης θα εντάσσονται επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ή περισσότερους εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισμού που υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζομένους ή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

•Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού απασχολούμενων, ετήσιου κύκλου εργασιών ή συνόλου του ετήσιου ισολογισμού αυτών, εφόσον ο τόπος υλοποίησης του υποβαλλόμενου προς ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου βρίσκεται σε «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά».
Το μέτρο «Υδατοκαλλιέργεια» εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με διαφορετική όμως ένταση ενίσχυσης σύμφωνα με το μέγεθος των δικαιούχων και την περιοχή του τόπου υλοποίησης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου. Για τους σκοπούς της παρούσας η κατηγοριοποίηση των περιοχών της ελληνικής επικράτειας έχει ως εξής:

•Περιφέρειες που καλύπτονται από τον στόχο σύγκλισης (Περιφέρειες Στόχου Σύγκλισης):
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Αττικής, Κρήτης.
•Περιφέρειες που δεν καλύπτονται από τον στόχο σύγκλισης (Περιφέρειες εκτός Στόχου Σύγκλισης): Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.
•Σημειώνεται ότι επενδυτικά σχέδια στα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά της περιφέρειας: Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Σαμοθράκη, Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος και Σκυροπούλα, Κύθηρα και Αντικύθηρα, Γαύδος, Γαυδοπούλα, Παξιμάδια, Χρυσή, Κουφονήσι, Παξιμάδα, Δραγονάδα, Διονυσάδες, Δία, Ελάσα, Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαρθάκιον, Παξοί Αντίπαξοι, Στροφάδες, Σαπιέντζα, Σχίζα, και Εχινάδες, χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑΛ 2007-2013 με ευνοϊκούς όρους.

Ποιες δαπάνες καλύπτει το πρόγραμμα επιδότησης

Για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στην παρούσα θεωρούνται ως επιλέξιμες οι εξής δαπάνες:

(i) Αγορά οικοπέδου ανάλογη (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση) για την ίδρυση χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας, Ιχθυογεννητικού Σταθμού και χερσαίας υποστηρικτικής εγκατάστασης πλωτής μονάδας. Η δαπάνη είναι επιλέξιμη με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων), με την προϋπόθεση ότι το οικόπεδο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς του επενδυτικού σχεδίου. Για τον υπολογισμό του ποσοστού 10% λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία, η οποία προκύπτει από πιστοποιητικό που εκδίδεται από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή ή από αναγνωρισμένο εγκεκριμένο επίσημο φορέα που βεβαιώνει ότι η τιμή αγοράς της εδαφικής έκτασης δεν υπερβαίνει την εμπορική της ή την αντικειμενική της αξία για τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

(ii) Οι δαπάνες για την καθαίρεση υπερκείμενων στην εδαφική έκταση κατασκευών - εγκαταστάσεων είναι επιλέξιμες, εφόσον είναι απαραίτητες για την εκτέλεση της Πράξης και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 5% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της Πράξης (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων).

(iii) Η αγορά ακινήτων όπως κτίρια και τα γήπεδα (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση) επί των οποίων έχουν οικοδομηθεί είναι επιλέξιμη, εφόσον η αγορά του ακινήτου συνδέεται άμεσα με τους στόχους της σχετικής Πράξης και με τις εξής προϋποθέσεις:

•Η τιμή αγοράς του ακινήτου προσδιορίζεται από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή και δεν υπερβαίνει την εμπορική του αξία,
•το ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει αποτελέσει τα προηγούμενα δέκα έτη αντικείμενο Εθνικής ή Κοινοτικής επιχορήγησης,
•το ακίνητο οφείλει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό και την περίοδο που περιγράφεται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης της πράξης,
•το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται για κατοικία.

Πληροφορίες:

•ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ
- Τηλ. 213-1501150
Fax: 210-7774080 email: infoalieia@mou.gr

•Συμβουλευτική εταιρεία ΝΑΥΣ ΕΠΕ - Καλλιθέα Αττικής
Τηλ. 210 9585611, 210 9576931,
Fax 210 9576240 E-mail: j.Argyrou@nays.gr
website: www.nays.gr

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: