23/2/12

Περιζήτητα στη Ρωσία τα ελληνικά λαβράκια και οι φράουλες

Διπλάσιες εξαγωγές λαυρακιού και τσιπούρας, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία η Ελλάδα, ενώ μεγάλη άνθηση γνωρίζουν και οι πωλήσεις ελληνικής φράουλας στη χώρα, που σημείωσαν άνοδο 32% το 2011 και 37% το 2010, με αποτέλεσμα ολόκληρη η εσοδεία μιας φραουλοκαλλιέργειας 12.000 στρεμμάτων στην Πελοπόννησο να κατευθύνεται πλέον στη ρωσική αγορά.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ίδιο φόρουμ ο σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Μάρκος (Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία διαμορφώνεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται 75 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και περίπου 40 πανίσχυρες ομογενειακές, την ισχύ και την εμβέλεια των οποίων η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα δεόντως.

Ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που χτυπούν την πόρτα της ρωσικής αγοράς; Μεταξύ άλλων, τα υψηλά τέλη τοποθέτησης προϊόντων στα σούπερ μάρκετ («entrance fees»), που ξεπερνούν τα 1200 ευρώ/ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος, το πολύ «αλμυρό» μεταφορικό κόστος, την έλλειψη επαρκούς branding για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και τον …απρόσμενο δαίμονα της μεγάλης ζήτησης!

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο, οι ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μπουν στη ρωσική αγορά θα πρέπει πρωτίστως να πραγματοποιούν προσεκτική έρευνα αγοράς ώστε να αντιληφθούν -μεταξύ άλλων- αν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που ζητάει η ρωσική αγορά.

Είναι επίσης βασικό να αναπτύξουν προσωπική επαφή με τους Ρώσους επιχειρηματίες-υποψήφιους εισαγωγείς των προϊόντων τους, ενώ καλό θα ήταν να «ιχνηλατήσουν» εμπορικά και τις έξι μεγάλες περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, καθώς η αγορά τη Μόσχας είναι πλέον αρκετά κορεσμένη.

(Πηγή: express.gr)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: