2/2/12

"Εξωστρέφεια": Ρευστότητα μέχρι 200.000€ για εξαγωγικές επιχειρήσεις

Πρόγραμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), εξασφαλίζει ρευστότητα μέχρι 200.000 ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει η οδός της χρηματοδότησης είναι ο επιχειρηματίας να ασφαλίσει τα τιμολόγια εξαγωγών στον ΟΑΕΠ και να ζητήσει την ένταξη των συγκεκριμένων ασφαλισμένων τιμολογίων στο Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια». Ακόμα θα πρέπει να αναφέρει και με ποια από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συνεργαστεί.

Το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων τιμολογίων, με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση και με επιτόκιο euribor 3μηνου+ περιθώριο (περίπου 5 μονάδες).

Ευθύς μόλις ο ΟΑΕΠ λάβει το αίτημα ασφάλισης, αποφασίζει αν θα εγκρίνει η όχι τη χρηματοδότηση της επιχείρησης ελέγχοντας πρωτίστως την φερεγγυότητα των αλλοδαπών αγοραστών, και καθορίζει το ύψος των πιστωτικών ορίων.

Στη συνέχεια ο Οργανισμός πιστώνει ειδικό λογαριασμό ρευστότητας στην συνεργαζόμενη τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθεί ο εξαγωγέας.

Στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια - ΟΑΕΠ συμμετέχουν οι τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Marfin.

Η έγκριση του αιτήματος γίνεται με καθαρά τραπεζικά κριτήρια και δεν είναι απαραίτητες οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ το περιθώριο του επιτοκίου διαμορφώνεται ανάλογα με το προφίλ του επιχειρηματία, την πιστοληπτική του ικανότητα, τη φερεγγυότητα, τη σχέση του με την τράπεζα.

Η ασφάλιση των τιμολογίων γίνεται σε ευρώ, τόσο για τις χώρες της ευρωζώνης, όσο και για εξαγωγές σε χώρες εκτός ευρώ.

Ακόμα αναφέρουμε ότι οι κίνδυνοι για τους οποίους ασφαλίζονται τα τιμολόγια διακρίνονται σε «εμπορικούς» και «πολιτικούς». Οι κυριότερες περιπτώσεις «εμπορικών» κινδύνων είναι η πτώχευση του ξένου αγοραστή, η υπερημερία του ξένου αγοραστή (δηλ. η αδικαιολόγητη καθυστέρηση πληρωμής του τιμολογίου πέραν των 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής), καθώς και η αυθαίρετη καταγγελία της εξαγωγικής σύμβασης.

Οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ζητούν κάλυψη και έναντι πολιτικών κινδύνων. Για την περίπτωση αυτή, ο ΟΑΕΠ έχει καθιερώσει ένα «πακέτο» των τεσσάρων βασικότερων πολιτικών κινδύνων (γεγονότα ανωτέρας βίας, απαγόρευση μεταφοράς συναλλάγματος, ακύρωση της άδειας εισαγωγής, δικαιοστάσιο), οπότε αν ο εξαγωγέας ζητήσει κάλυψη και έναντι πολιτικών κινδύνων, τότε ασφαλίζεται υποχρεωτικά για το «πακέτο» των τεσσάρων βασικότερων πολιτικών κινδύνων, με σχετικά χαμηλό ασφάλιστρο.

Πηγή: eisodima.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα:
210.8818474 - 6945976642 (κο
Παππά).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: