2/2/12

Νέο πρόγραμμα για χρηματοδότηση καινοτομικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ένα νέο όχημα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων εγχώριων επιχειρήσεων, που καινοτομούν τεχνολογικά, προωθεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Εν όψει της προκήρυξης της νέας πράξης «Επενδυτικές Συμμετοχές σε Καινοτόμες Επιχειρήσεις», στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-13 στον τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η ΓΓΕΤ του υπουργείου Παιδείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Οδηγό Εφαρμογής της συγκεκριμένης πράξης.

Σκοπός της πράξης είναι η ενίσχυση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) μέσω αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου. Βασικός στόχος είναι η παρακίνηση των ιδιωτών επενδυτών να προμηθεύσουν επιχειρηματικά κεφάλαια σε εταιρείες που τα αναζητούν, για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης καινοτομικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις θα επιστραφεί στους χρηματοδότες. Για την υλοποίηση των στόχων της πράξης θα συσταθεί ειδικό Ταμείο Επιχειρηματικών Κεφαλαίων με την επωνυμία «Επενδυτικές Συμμετοχές σε Καινοτόμες Επιχειρήσεις».

Δικαίωμα υποβολής επενδυτικού σχεδίου προς χρηματοδότηση, έχουν εγχώριες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης ανεξαρτήτως χρόνου λειτουργίας, οι οποίες έχουν ανάγκη από επιχειρηματικά κεφάλαια για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων τεχνολογικής καινοτομίας κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Η χρηματοδότηση με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορά σε επενδύσεις «σποράς» (προλειτουργικά κεφάλαια) και σε κεφάλαια εκκίνησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη είναι 35 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο της πράξης, έτσι ώστε η επικείμενη προκήρυξη να καταστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και να ανταποκρίνεται καλύτερα στο σκοπό της. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η ΓΓΕΤ θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του Οδηγού Εφαρμογής και στην προκήρυξη της δράσης. Καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης είναι η Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012.

Τα σχόλια σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή αποστέλλονται στην ακόλουθη διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Δ/νση Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων, Μεσογείων 14-18, Αθήνα, 11527, υπόψη Δρ. Δ. Πουτούκη, τηλ.: 210-7458136, dpoutoukis@gsrt.gr.

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα:
210.8818474 - 6945976642 (κο
Παππά).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: