Ωστόσο, το πρακτορείο Novinite της Σόφιας μεταδίδει ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα μεταναστεύουν στη Βουλγαρία δεν το κάνουν για φορολογικούς λόγους, αλλά επειδή η γειτονική χώρα εμφανίζει δημοσιονομική σταθερότητα, προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό και φθηνή γη για αγορά ή ενοικίαση. Πρόκειται, άλλωστε, για χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 9.300 ευρώ και μισθούς των 300 - 400 ευρώ.
Σήμερα στη Βουλγαρία καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις 2.072 επιχειρήσεις αποκλειστικά ελληνικής ιδιοκτησίας (οι καταχωρημένες ως ελληνικές είναι πολύ περισσότερες και αγγίζουν τις 4.000), προσφέροντας απασχόληση σε 82.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 300.000 οικογένειες δέχονται εισοδήματα από επιχειρήσεις με αποκλειστικά ελληνική ιδιοκτησία.
Ως προς τις περιοχές εγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός, ακριβώς 800, έχει ως έδρα τη πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Στη Σόφια έχουν την έδρα τους 699 ελληνικές επιχειρήσεις, 127 στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) και 58 στο Πάζαρντζικ. Οι υπόλοιπες είναι διεσπαρμένες σε διάφορες περιοχές.
Πηγές της κυβέρνησης της Βουλγαρίας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ή μεταφέρουν απλώς δραστηριότητες στη Βουλγαρία στην ενιαία φορολόγηση του 10% για εισοδήματα και μερίσματα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων.
Στην ανταπόκριση του πρακτορείου αναφέρεται ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στη Βουλγαρία το κάνουν αποκλειστικά για την αγορά γης και… αυτοκινήτων. Για να "περάσουν", δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερους φόρους. Οι περισσότερες εταιρίες, πάντως, που μετακινήθηκαν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
(Πηγή: investnews.gr)