25/5/21

Τα τέσσερα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που ξεκινούν μετά την 1η Ιουνίου


Τέσσερα μέτρα στήριξης συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ ξεκινούν από την 1η Ιουνίου από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αποτελέσουν την τελευταία "γενιά" μέτρων στήριξης για τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Πριν το... απολύτως τελευταίο μέτρο για τις συνέπειες της πανδημίας,  την τελική ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενεργοποιούνται μέτρα για όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί και προετοιμαστεί. 

Το πρώτο από αυτά, είναι οι αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ για περίπου 100.000 επιχειρήσεις (πλην αυτών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση),  οι οποίες έμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι και την 1η Ιουνίου και αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές.


Πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα, που σε πρώτη φάση θα διαθέσει 130 εκατ. ευρώ, να επαναλαμβάνεται και για τις -λίγες- επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή και για τον Μάιο. 

Γέφυρα ΙΙ

Το επόμενο πρόγραμμα που θα μπει τις επόμενες μέρες σε εφαρμογή είναι το "Γέφυρα ΙΙ" για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων,  για 8 μήνες με επιδότηση που θα φτάνει το 90%. Η ανώτερη επιδότηση θα ξεκινά (για ενήμερα δάνεια) από τα 600 ευρώ τον μήνα και θα φτάνει μέχρι και τα 50.000 ευρώ, για τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες από 500 έως και 40.000 ευρώ και για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τα 300 έως και τα 25.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει έως και 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής και μετά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων έχουν συγκεντρωθεί περίπου 45.000 αιτήσεις Αν δεν δοθεί και νέα παράταση η πρώτη επιδότηση θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο αναδρομικά για την δόση του Μαΐου.

Προκειμένου να διευκολύνει την ένταξη περισσότερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ειδικά για τα δάνεια σε καθυστέρηση, δυνατότητα μείωσης τόκων και οφειλής, παράταση χρόνου αποπληρωμής και σταθερότητα δόσης και επιτοκίου που θα απολαμβάνουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. 

Κάλυψη παγίων δαπανών 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει έως και 50.000 επιχειρήσεις,  συμπληρώνοντας το έλλειμμα που έχουν μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό κάλυψης,  θα ξεκινά -για τις μεσαίες επιχειρήσεις- από το 70% και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές. Η ενίσχυση θα δίνεται με τη μορφή πιστωτικού, που θα αναλώνεται για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει πριν το τέλος του μήνα και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου, να κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Άμεση χρηματοδότηση μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2,3


Τέλος,  προς το τέλος του μήνα, θα τρέξει και το μέτρο που συνδέεται με το "κούρεμα" των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από 30% έως και του 50%. Θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης με το 35% της συνολικής ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού για την κάλυψη και σε αυτή την περίπτωση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά θα χάνεται το δικαίωμα της οριζόντιας έκπτωσης στο επιστρεφόμενο ποσό των τριών πρώτων κύκλων. 

Πηγή



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας