6/3/19

Χρήσιμες συμβουλές για όσους ασχολούνται με εισαγωγές


Το διεθνές εμπόριο ήταν πάντα ένας τρόπος να διακινούνται αγαθά που σε ένα κράτος βρίσκονταν σε αφθονία και σε ένα άλλο υπήρχε έλλειψη. Αλλά ήταν κι ένας μοναδικός τρόπος να έρθουν σε επαφή κουλτούρες και λαοί που μπορούσαν να μάθουν πολλά ο ένας από τον άλλον.

Ο «δρόμος του μεταξιού» είναι πλέον συντομότερος από ποτέ και ο πλανήτης είναι πραγματικά ένα μεγάλο χωριό, όπου προϊόντα και αγαθά μπορούν να ταξιδεύουν πλέον με μειωμένα μεταφορικά κόστη και σε μικρότερους χρόνους σε σχέση με παλαιότερα.

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν κάνει εύκολη τη συνεννόηση με ανθρώπους σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, ενώ χάρη σε μια πληθώρα από ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πληρωμές και διάφορές διαδικασίες διεκπεραιώνονται πιο εύκολα και άμεσα από ποτέ.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο εύκολα και απλά όταν πρέπει να αναζητήσεις συνεργάτες σε μια ξένη χώρα. Αν ξεκινάτε μια επιχείρηση που θα ασχοληθεί με εισαγωγές, είτε προϊόντων είτε πρώτων υλών, τα παρακάτω tips θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.



Ρυθμίστε το ρολόι σας σε άλλη ώρα και άλλη πραγματικότητα
Κάποιοι βάζουν στον τοίχο του γραφείου τους δύο ή περισσότερα ρολόγια για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή αν είναι κατάλληλη για να επικοινωνήσουν με μια άλλη χώρα. Αυτό είναι το απλό κομμάτι. Το δύσκολο είναι να μάθετε πώς αντιμετωπίζουν τον χρόνο στην κάθε χώρα. Για παράδειγμα, αν έχετε εμπορικές συναλλαγές με την Αυστραλία, θα πρέπει να προσέχετε πολύ να μην καθυστερείτε στην προγραμματισμένη ώρα για τη βιντεοδιάσκεψή σας, καθώς η ασυνέπεια θεωρείται κακό σημάδι για την επαγγελματική αξιοπιστία σας.

Αντίθετα, οι Αμερικανοί και οι Μεσόγειοι δεν δίνουν τόση σημασία, οπότε μη δείξετε τη δυσαρέσκειά σας αν κάποιος καθυστερήσει 5-10 λεπτά να εμφανιστεί. Αντίστοιχα, πρέπει να έχετε υπόψη ότι ο χρόνος μετρά διαφορετικά και σε άλλες περιπτώσεις: στους χρόνους παράδοσης και υλοποίησης, στην εκτίμηση για το πότε κάτι θα είναι έτοιμο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πότε να υπολογίζετε 10 μέρες όταν κάποιος σας λέει 7.

Μελετήστε πριν μιλήσετε!
Μια επαγγελματική συνάντηση στις αραβικές χώρες απαιτεί διαφορετικά πρωτόκολλα επικοινωνίας απ’ ότι στη βόρεια Ευρώπη – προσοχή δεν χρειάζεται μόνο στο πώς θα αντιμετωπίσετε τους συνεργάτες σας, αλλά και στο πώς θα σας αντιμετωπίσουν εκείνοι. Έχει σημασία η εμφάνισή σας, η οποία μπορεί να παρερμηνευτεί αν έρχεται σε αντίθεση με τα πολιτισμικά πρότυπα μιας χώρας. Μην προσπαθήσετε να ανατρέψετε κάποια στερεότυπα, απλά σεβαστείτε τα για να μη δημιουργήσετε εντάσεις και παρεξηγήσεις. Στην Κίνα, ο αριθμός 4 θεωρείται γρουσούζικος –δεν υπάρχει καν στα ασανσέρ– και αυτή είναι μια πληροφορία που ίσως χρειάζεται να γνωρίζει όποιος συναλλάσσεται με τη συγκεκριμένη χώρα.

Στην Ιαπωνία πρέπει να ανταλλάσσετε μια επαγγελματική κάρτα και με τα δύο χέρια, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν πρέπει να κάνετε χειραψία ποτέ με το αριστερό χέρι. Στη Νότιο Κορέα, ένα επαγγελματικό ραντεβού απαιτείται να ολοκληρώνεται με μια βραδιά καραόκε που δεν μπορείτε να αρνηθείτε, ενώ στη Φινλανδία μπορεί να λάβει μέρος σε σάουνα.

Αξιοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία
Να θυμάστε ότι το πιο πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει την επιχείρησή σας το διαθέτετε ήδη: έναν υπολογιστή. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα ή μια υπηρεσία διαχείρισης σχέσεων πελατών (CRM) που θα σας βοηθήσει να κρατάτε τακτοποιημένες και εύκολα -προσβάσιμες όλες τις εμπορικές συμφωνίες σας. Υπολογίστε σωστά τα κόστη σας (π.χ. κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, τέλη και αμοιβή εκτελωνιστών κ.ά.), αλλά μείνετε ξένοιαστοι σε ό,τι αφορά στις πληρωμές που γίνονται ηλεκτρονικά.

Ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους σας είναι η υπηρεσία e-Εισαγωγές της Eurobank που δημιουργήθηκε ειδικά για να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπορεύονται αγαθά από άλλες χώρες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποστέλλουν online τα αιτήματα πληρωμών εισαγωγών και εμβασμάτων προς έγκριση και εκτέλεση μέσω e-Banking, 24 ώρες το 24ώρο, χωρίς να χρειάζεται επισκεφθούν την Τράπεζα και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των πρωτότυπων παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια κ.λπ.)! Πιο συγκεκριμένα, εξυπηρετούνται αιτήματα πληρωμής απλών εισαγωγών (προκαταβολές, εξόφληση τιμολογίων) χωρίς αντιπρόσωπο ή/και μεταφορική και εμβάσματα που συνδέονται με την εισαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας (π.χ. royalties) ανεξαρτήτως αξίας ή νομίσματος, σε χώρες εντός/εκτός Ε.Ο.Χ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου).

Μπορείτε να ενημερωθείτε online για την εκτέλεση της συναλλαγής ή την ακύρωσή της στο email/ κινητό σας, αλλά και να παρακολουθείτε το ιστορικό των καταχωρημένων συναλλαγών. Και όλα αυτά, αποκλειστικά online και σε 24ωρη βάση!

Εξηγήστε τα πάντα δυο φορές
Οι διαφορές στη γλώσσα ενδέχεται να επηρεάσουν την ίδια τη ροή της δουλειάς. Θα χρειαστεί να συνομιλήσετε με ανθρώπους που το επίπεδο της γλώσσας στην οποία επικοινωνείτε δεν θα είναι τόσο καλό ή μπορεί ακόμη κι εσείς να δυσκολευτείτε να εξηγήσετε στον συνεργάτη σας κάτι σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σας. Εξηγήστε τα πάντα σε γραπτό λόγο, ακόμη κι αν έχετε μιλήσει προφορικά, και περιγράψτε τα όσο πιο αναλυτικά μπορείτε. Συμπεριλάβετε κάποιο σχεδιάγραμμα ή σκαρίφημα, αν χρειαστεί. Εξοικειωθείτε με τη χρήση διαφορετικών εργαλείων – δεν θα μπορείτε να επικοινωνείτε με όλους μέσω Skype, για παράδειγμα. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν κυβερνητικοί περιορισμοί και δεν λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες. Σε κάποιες άλλες, ίσως χρειαστεί να κατεβάσετε εσείς την εφαρμογή που χρησιμοποιούν περισσότερο.




Η αναζήτηση δεν πρέπει να σταματά ποτέ
Αφιερώσατε πολύ χρόνο, ταξιδέψατε σε διάφορες χώρες, ψάξατε πολύ μέσω Internet, ξοδέψατε ώρες σε τηλεδιασκέψεις, είδατε άπειρα δείγματα και πλέον έχετε κατασταλάξει: ο συνεργάτης σας είναι ο ιδανικός. Συγχαρητήρια! Αλλά μη βιαστείτε να πετάξετε τη λίστα με τις υπόλοιπες εταιρείες που είδατε, και ανά διαστήματα αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια νέα αναζήτηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη δουλειά σας ανά πάσα στιγμή και είναι αστάθμητοι.

Για παράδειγμα, αν εισάγετε κάποια πρώτη ύλη από έναν εξαιρετικό μικρό παραγωγό, ο οποίος δυστυχώς αντιμετώπισε προβλήματα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να έχετε εύκαιρη μια εναλλακτική λύση, ώστε να μην πάει πίσω και η δική σας δουλειά.

Πηγή: euro2day.gr



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας