6/2/19

Debt funds: Ανοίγει η εναλλακτική χρηματοδότηση σε μικρομεσαίους


Πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μπορούν να αποκτήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του νέου προγράμματος που ξεκινά το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) για την δημιουργία επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα.

Το Ταμείο (Fund of Funds) Εταιρικών Ομολόγων ξεκινά με… προίκα 450 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με βάση αυτά τα κεφάλαια και σε συνεργασία με ιδιώτες θα δημιουργηθούν σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (funds) που θα επενδύσουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών και ομολόγων σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι το συνολικό επενδυτικό κεφάλαιο με τη συμμετοχή των ιδιωτών να φθάσει τα 640 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτών των debt funds, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης θεωρούν πως θα ανοίξει ένας εναλλακτικός δρόμος χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να λάβουν τραπεζικό δάνειο, δεδομένου και ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών δεν είναι οι πλέον ευνοϊκές.

Το Ταμείο Εταιρικών Ομολόγων έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα 700 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στα τέλη του 2018 από το ΠΔΕ στο ΤΑΝΕΟ για ένα πρόγραμμα τεσσάρων δράσεων που αφορά τις επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Οι υπόλοιπες δράσεις αφορούν:

Ταμείο «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» με δημόσια συμμετοχή 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία funds που θα επενδύσουν σε επιχειρήσεις ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (όπως ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση, κλπ.)

Ταμείο «Made in Greece» με δημόσια συμμετοχή επίσης 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία funds που θα επενδύσουν επενδύσεις σε νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις, με σκοπό τη στήριξη ή δημιουργία επώνυμων ελληνικών προϊόντων την ενίσχυση της ελληνικής εμπορικής ταυτότητας και των εξαγωγών.

Ταμείο ΕΠ-Άνοδος με δημόσια συμμετοχή 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία funds που θα στηρίζουν επιχειρήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση/αναδιοργάνωση και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταποίηση.

Το ΤΑΝΕΟ, το οποίο μαζί με το ΕΤΕΑΝ θα αποτελέσει τη «μαγιά» για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, απηύθυνε πριν από λίγες ημέρες πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαχειριστές επενδύσεων που προτίθενται να προβούν στη σύσταση Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), Εταιρίας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) ή άλλων αντίστοιχων επενδυτικών σχημάτων επιχειρηματικού κεφαλαίου, ώστε να υποβάλουν πρόταση για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στα επενδυτικά σχήματα αυτά.



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας