18/2/19

«Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας - Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση»: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 75.000 ευρώ


10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πώς θα ενταχθείτε
Από τις 27 Φεβρουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση έως 75.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσουν τη δουλειά τους. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ καλύπτει τους κλάδους εστίασης, εκπαίδευσης και λιανικού εμπορίου ενώ η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 9 Μαΐου.

Το πρόγραμμα καλύπτει επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως και 150.000 ευρώ με το ποσοστό της επιδότησης να φτάνει στο 50%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να λειτουργεί για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες του προγράμματος «εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας «εμπόριο – εστίαση – εκπαίδευση».

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα:



Σε ποιους αφορά:

Η δράση «εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας: εμπόριο – εστίαση – εκπαίδευση» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται:

  • Στο λιανικό εμπόριο
  • Στην παροχή υπηρεσιών εστίασης
  • Την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Ηλεκτρονική Υποβολή:
Έναρξη Υποβολών: 27 Φεβρουαρίου 2019 Λήξη Υποβολών : 09 Μαΐου 2019

Προϋπολογισμός Δράσης:
60 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

  • Να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
  • Να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (σ.σ αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών (3) αυτών διαχειριστικών χρήσεων
  • Να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατ’ ελάχιστον:

Για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου (Επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες 45 και 47): 1 ΕΜΕ
Για τον κλάδο της εστίασης (Επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 56): 2 ΕΜΕ
Για τον κλάδο της εκπαίδευσης (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 85, 88): 5 ΕΜΕ

Επενδυτικά Σχέδια & Επιδότηση

Επενδυτικά Σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ
Επιδότηση 50%

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας
Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των κλάδων λιανικού εμπορίου, εστίασης, υπηρεσιών εκπαίδευσης όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)» της παρούσας πρόσκλησης, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων μέσω χρήσης ΤΠΕ αλλά και μέσω πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι:

Σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 και κατά συνέπεια στην παρούσα πρόσκληση δεν είναι επιλέξιμες:

α) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου,
β) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων,
γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις,
ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.

Κατά συνέπεια αποκλείονται από τη Δράση επιχειρήσεις που διαθέτουν έστω και έναν από τους παρακάτω μη επιλέξιμους ΚΑΔ:

Φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες
Δασοκομία και υλοτομία
Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.

Σημειώνεται: σε περίπτωση που κατά το στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων χρηματοδότησης διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός εκ των ανωτέρω ΚΑΔ, τότε αυτές δεν θα γίνονται αποδεκτές για αξιολόγηση στη Δράση. Επιπροσθέτως, οι ΚΑΔ αυτοί δεν θα πρέπει να προστεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

  • Να έχουν την ιδιότητα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης, σύμφωνα με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ (Παράρτημα VII «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»)
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας
  • Να λειτουργούν ως Α.Ε, Ε.Π.Ε, Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε., Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016, Συνεταιρισμός και να τηρούν ή να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν εφόσον εγκριθούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014
  • Να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδια δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
  • Να πραγματοποιήσουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ., αποκλειστικά σε μία μόνο Περιφέρεια.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Κατά τη διαμόρφωση από την επιχείρηση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων, θα επιλέγονται δαπάνες από τις κατηγορίες Δαπανών όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω, οι οποίες συνεισφέρουν στους κεντρικούς στόχους της δράσης:

  1. Εξοικονόμηση Ενέργειας – Χρήση ΑΠΕ
  2. Αναβάθμιση Υγιεινής και Ασφάλειας στις διαδικασίες και τους χώρους λειτουργίας της επιχείρησης

iii. Διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμΕΑ (σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑμΕΑ «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΚΑ)

  1. Ενσωμάτωση εξειδικευμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις λειτουργίες της επιχείρησης
  2. Βελτίωση των διεργασιών εφοδιαστικής αλυσίδας
  3. Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών

Συμπληρωματικά, ενισχύονται υποστηρικτικές δαπάνες για υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, μελετών για τη λήψη πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας καθώς και το μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.

Έναρξη Υποβολών: 27 Φεβρουαρίου 2019 - Λήξη Υποβολών : 09 Μαΐου 2019

Η περίοδος υλοποίησης της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες των κριτηρίων Αξιολόγησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι κάθε επισυναπτόμενο έγγραφο θα πρέπει να έχει χωρητικότητα μέχρι 10 ΜB.




10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πώς θα ενταχθείτε

Δέκα συν μία ερωτοαπαντήσεις για το δημοφιλές πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο - Εστίαση - Εκπαίδευση" παρουσιάζουν "ΤΑ ΝΕΑ".

Το ποσοστό επιδότησης είναι 50% για επενδυτικά σχέδια από 10.000-150.000 ευρώ που αφορούν σε επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στους παραπάνω κλάδους.

1. Εποχικές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν επενδυτική πρόταση; Επιχείρηση που λειτουργεί 10 χρόνια ως εστιατόριο αλλά εξυπηρετεί πελάτες έξι μήνες τον χρόνο χωρίς όμως να διακόπτει τη λειτουργία της μπορεί να συμμετάσχει;
Ναι μπορούν να υποβάλουν επενδυτική πρόταση εφόσον έχουν αδιάλειπτη λειτουργία.

2. Συστέγαση επιχειρήσεων επιτρέπεται;
Στην Πρόσκληση της δράσης δεν γίνεται σχετική αναφορά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο φορέας της επένδυσης να λειτουργεί σε διακριτό χώρο και να αποκλειστεί η πιθανότητα να επιδοτηθεί έμμεσα άλλα επιχείρηση. Κατά τον έλεγχο θα διαπιστωθεί η διακριτότητα των δαπανών στον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

3. Επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται τόσο σε επιλέξιμες όσο και σε μη επιλέξιμες δραστηριότητες δύναται να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο;
Ναι. Σύμφωνα με την ενότητα 4- Δικαιούχοι- όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής της αναλυτικής πρόσκλησης της δράσης, δύναται να υποβάλει μόνο για τις επιλέξιμες δραστηριότητες και υπό τον όρο ότι οι μη επιλέξιμες δεν αφορούν τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας 1,2,3, δηλ. εκείνους που έχουν να κάνουν με επαγγέλματα στη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία.

4. Ενισχύεται η δημιουργία υποκαταστήματος; Δηλ. επιλέξιμη επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί ενίσχυση μόνο για δαπάνες που θα υλοποιηθούν σε νέο τόπο ο οποίος δεν υφίσταται σήμερα;
Δεν επιδοτείται το νέο υποκατάστημα εκτός αν έχει ιδρυθεί πριν από την προκήρυξη της δράσης.

5. Σε επιχείρηση που διαθέτει παραπάνω από έναν κωδικό αριθμό δραστηριότητας επένδυσης και σε διαφορετικά πεδία ποια δικαιολογητικά νόμιμης λειτουργίας απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και για ποιους ΚΑΔ;
Η επιχείρηση θα πρέπει να προσκομίσει την κατάλληλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια λειτουργίας για τον ΚΑΔ επένδυσης.

6. Επιχείρηση διαθέτει τουλάχιστον εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ στον κλάδο του εμπορίου, σε ισχύ για τις τελευταίες τρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις. Δύναται το επενδυτικό σχέδιο να αφορά ΚΑΔ επένδυσης τον οποίο τον προσέθεσε το 2018;
Το επενδυτικό σχέδιο δεν δύναται να αφορά σε ΚΑΔ επένδυσης ο οποίος προστέθηκε το 2018, καθώς σύμφωνα με το Παράρτημα ΙV, η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ 'Επιλέξιμες δραστηριότητες ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ' όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων".

7. Μια επιχείρηση που έχει τον ΚΑΔ 56.10.19.15 Υπηρεσίες Πώλησης Πίτσας σε πακέτο για τρεις διαχειριστικές χρήσεις και κάνει έναρξη τώρα τον ΚΑΔ 56.10.11.01 Υπηρεσίες καφέ- ζαχαροπλαστείου, με διάθεση πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπορεί να κάνει δαπάνες σχετικές με τον ΚΑΔ 56.10.11.01;
Όχι. Σύμφωνα με το Παράρτημα ΙV η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ "Επιλέξιμες Δραστηριότητες ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ' όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων.

8. Οι δαπάνες εργασιών πρέπει να γίνονται μετά την έκδοση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία αδειών;
Σύμφωνα με την Πρόσκληση Δράσης "οι δαπάνες εργασιών πρέπει να γίνονται μετά την έκδοση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία αδειών, ειδάλλως θα είναι μη επιλέξιμες".

9. Για επιχείρηση με αντικείμενο υπηρεσίες πώλησης πίτσας σε πακέτο για τρεις διαχειριστικές χρήσεις μπορεί να προμηθευτεί μηχανάκια για delivery;
Είναι επιλέξιμη η δαπάνη για προμήθεια δικύκλου έως 125 κ.ε. για τις επενδύσεις των κλάδων Λιανικού Εμπορίου και Εστίαση που ανήκουν στην κατηγορία δαπάνης 2.4 εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν παράδοση εκτός καταστήματος προϊόντων. Κατά την επιτόπια επαλήθευση θα πρέπει το δίκυκλο να βρεθεί πλήρως προσαρμοσμένο για τις ανάγκες της παράδοσης εκτός καταστήματος.

10. Σε επιχείρηση με δραστηριότητα Υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων είναι επιλέξιμη η δαπάνη αγοράς σκάφους; Αν ναι, σε ποια κατηγορία; Στα μεταφορικά μέσα Κατηγορία 3 ή στον Εξοπλισμό για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης Κατηγορία 2.4;
Η δαπάνη είναι επιλέξιμη στην κατηγορία 2.4 "Εξοπλισμό για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με την προϋπόθεση να αφορά την αγορά καινούριου σκάφους για τις υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων.

11. Στις περιπτώσεις των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, σύμφωνα με το νόμιμο πλήρες ωράριο των διδασκόντων δηλ. οι 21 διδακτικές ώρες;
Οι ΕΜΕ στις περιπτώσεις των φροντιστηρίων και των ξένων γλωσσών υπολογίζονται λαμβάνοντας ως εβδομαδιαίο ωράριο πλήρως απασχολουμένων, για τους διδάσκοντες, τις 21 ώρες.



Financial & Law
Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα, μπορούν να απευθύνονται σε μια εταιρία που με βάση την επιτυχημένη εμπειρία της στο αντικείμενο, είναι σε θέση να αναλάβει, όχι μόνο την εκπόνηση και υποβολή της πρότασής τους, αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου, καθώς και τη διαχείριση της υλοποίησης με εξειδικευμένους συνεργάτες.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας