1/11/17

Aναπτυξιακός: Νέος κύκλος 4 προγραμμάτων με ενίσχυση 550 εκατ. ευρώ


Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος κύκλος των προγραμμάτων - καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016).

Εντός του ίδιου διαστήματος, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν ότι θα έχει δημοσιευθεί και ο προσωρινός κατάλογος των δικαιούχων που έχουν υποβάλει αιτήσεις στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου προκηρύξεων που ενεργοποιήθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, ώστε μέχρι τις 31/12/2017 να έχουν εγκριθεί και οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Στον νέο κύκλο προκηρύξεων, θα ενταχθούν τα τέσσερα προγράμματα - καθεστώτα και συγκεκριμένα:

α) «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού»,

β) «Γενικής Επιχειρηματικότητας»,

γ) «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

δ) «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας».

Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό, (σ.σ. περίπου 400 εκατ. ευρώ) θα αφορά ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής.



Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού έχουν σχεδιαστεί άλλα τέσσερα προγράμματα-καθεστώτα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το πότε ακριβώς θα προκηρυχθούν. Είναι οι «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ», οι «Συνέργειες και Δικτυώσεις (Clusters)», τα «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια» και οι «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών».

Στον αναμενόμενο νέο κύκλο, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα», και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» θα παραμείνει ανοικτή για περίπου τρεις μήνες, ενώ για τα προγράμματα «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας» οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου έξι μηνών.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας» δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το επαναπροκηρύσει, καθώς εκτιμά ότι στην παρούσα φάση θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις για τροποποιήσεις στο καθεστώς, στην κατεύθυνση αυτό να γίνει πιο ελκυστικό για μεγάλες επενδύσεις.

Όπως προαναφέρθηκε αν και το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων ενισχύσεων, είναι φορολογικές απαλλαγές οι οποίες μπορούν να επιμεριστούν σε 15 έτη, το υπουργείο, προετοιμάζεται και για σημαντική παροχή ρευστού. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση δανείου που θα διατεθεί για την αποπληρωμή επενδυτικών έργων που εντάσσονται στο νέο αναπτυξιακό.

Πηγή: euro2day.gr



Financial & Law:
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642