5/10/16

Πόσο αξίζει να γίνεις επιχειρηματίας στη σημερινή Ελλάδα;

Μετά την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα -δεδομένου πως οι μισθοί της αγοράς εργασίας δεν φτάνουν πια ούτε για τα απαραίτητα- πήρες τη μεγάλη απόφαση να γίνεις επιχειρηματίας. Θαρραλέα και τολμηρή απόφαση με προοπτικές, αλλά μόλις αντικρίσεις την παραπάνω εικόνα που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει viral στα social media, συνειδητοποιείς ότι μπαίνεις για τα καλά στον κόσμο του παραλόγου. Η αβάσταχτη φορολογία με τις προκαταβολές φόρου, τις εισφορές αλληλεγγύης κοκ και οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ θα κάνουν ενδεχομένως τα καθαρά κέρδη της μελλοντικής σου επιχείρησης να αντιστοιχούν στο ποσό που θα έπαιρνες, εάν συνέχιζες να εργάζεσαι ως μισθωτός υπάλληλος, αλλά όχι εσύ επιμένεις!

Εντάξει, δεν χρειάζεται να σας παίρνει από κάτω. Εξάλλου πάντα και παντού υπάρχουν εξαιρέσεις και κυρίως αυτές προκύπτουν εκεί που υπάρχει ισχυρή και πραγματική θέληση. Αν και σίγουρα η διαδικασία της δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών είναι πολύ εμψυχωτική και προκαλεί ενθουσιασμό, η αλήθεια είναι πως είναι υπερεκτιμημένη. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ενός επιχειρηματία είναι ΤΡΑΓΙΚΟ. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να δουλεύεις περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε γνωρίζεις, δουλεύεις αμισθί (μέχρι να καταφέρεις να βγάλεις λεφτά από την επιχείρησή σου) και τόσο οι εργασιακές όσο και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις κινούνται σαν το πιο τρομακτικό τρενάκι σε λούνα παρκ. Οι νίκες είναι λίγες και συνήθως έρχονται μετά από πολύ καιρό, με το 90 τοις εκατό των startup επιχειρήσεων να αποτυγχάνουν. Για ποιον ακριβώς λόγο λοιπόν να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία; Η απάντηση είναι σίγουρα πολύ υποκειμενική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που ενσωματώνουν τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των νέων επιχειρηματιών του κόσμου:




Πάθος: Εάν ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση με στόχο να βγάλετε γρήγορα και εύκολα χρήματα, τότε -δυστυχώς- κάνετε μεγάλο λάθος. Για την ακρίβεια, περισσότερες πιθανότητες έχετε να βγάλετε λεφτά εάν μαζέψετε τα πράγματά σας και πάτε στο Λας Βέγκας (εντάξει, στο πλησιέστερο καζίνο). Το πιο κοινό χαρακτηριστικό των επίδοξων επιχειρηματιών είναι το πάθος. Όταν βλέπετε ότι τα λεφτά που περιμένατε δεν έρχονται τόσο εύκολα, μόνο το πάθος γι’ αυτό που κάνετε θα σας κρατήσει προσηλωμένους στο στόχο σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ασχολείστε με κάτι στο οποίο πιστεύετε απόλυτα και κυρίως το θέλετε πραγματικά! Για να μετατρέψετε μία ιδέα σε πραγματική επιχείρηση θα πρέπει σίγουρα να είστε παθιασμένοι με αυτή, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά για να καταφέρετε να δημιουργήσετε και μία ομάδα που θα εργαστεί αποτελεσματικά για να πετύχετε το στόχο σας. Χωρίς δυνατή ομάδα, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα καταφέρετε να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Το πάθος σας όμως είναι αυτό που θα μπορέσει να εμπνεύσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας ώστε να πιστέψουν τόσο στο εγχείρημα όσο και σε εσάς τους ίδιους. Τον πρώτο καιρό ειδικά, οι κινήσεις που θα κάνετε είναι πολύ σημαντικότερες ακόμη κι από την ίδια την επιχείρηση.

Ενθουσιασμός: “Χθες ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου και σήμερα η χειρότερη!” Αυτή είναι μία φράση που καλώς ή κακώς ακούγεται πολύ συχνά -πάρα πολύ συχνά- στον χώρο των startup επιχειρήσεων. Ωστόσο, όσο επώδυνη κι αν είναι η διαδρομή -και κυρίως όσος ύπνος κι αν σας λείπει- η επιχειρηματική ζωή είναι σίγουρα συναρπαστική. Κάθε επιχειρηματίας κρύβει μέσα του ένα μεγάλο ρίσκο και σίγουρα οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι αυτοί που παίζουν καλύτερα. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι πρόθυμος να καθίσει στο πιο ακριβό τραπέζι πόκερ όλου του πλανήτη, ποντάροντας ΟΛΑ του τα λεφτά και προκαλώντας τους αντιπάλους να τον χτυπήσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Ανεξάρτητα από την έκβαση του πρώτου αυτού γύρου, θα πρέπει να είναι πρόθυμος να μείνει στο παιχνίδι και να παίξει ξανά και ξανά! ΚΑΙ ΞΑΝΑ! Εάν αυτό αποτελεί πρόκληση για εσάς και νιώθετε πως το έχετε στο αίμα σας, τότε έχετε ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να γίνετε επιχειρηματίας!

YOLO: Ναι, καλά διαβάσατε. Σε περίπτωση που εργάζεστε για κάποιον άλλο και κυρίως θεωρείτε ανυπόφορη και βαρετή τη δουλειά σας, καλύτερα να σταματήσετε την ανάγνωση. Τώρα θα μιλήσουμε ειλικρινά. Είστε άνθρωποι και -hello???- ζείτε μόνο μία φορά! Το θέμα είναι να μπορείτε να κάνετε πράγματα στη ζωή σας που θα έχουν ένα αντίκτυπο στον κόσμο. Και ναι, αυτό μπορεί να γίνει είτε δουλεύετε με κάποιον άλλο είτε δουλεύετε για κάποιον άλλο. Πρέπει όλοι να βρίσκουμε κίνητρο καθημερινά για νέα πράγματα, κυρίως γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε ΜΙΑ μόνο φορά. Αυτό πρέπει να είναι το κίνητρο για να ξεφεύγουμε από τις συμβατικές σκέψεις και να κάνουμε συνεχώς καινούργια πράγματα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό είναι το κλειδί που θα κινήσει τα νήματα. Η αποφασιστικότητα. Γι΄αυτό, YOLO!

Τρέλα: Οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι τρελοί κι αυτό δεν είναι κρυφό. Πρέπει να είναι, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι κι ο καθένας σε κάθε δημιουργικό επάγγελμα. Οι επιχειρηματίες συνήθως κάνουν πράγματα που, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά αντισυμβατικά. Όλοι έχουμε μεγαλώσει σε έναν κόσμο με την ιδέα ότι για να να γίνεις επιτυχημένος πρέπει να πας σχολείο, να γίνεις γιατρός ή δικηγόρος, να παντρευτείς, να κάνεις δύο παιδιά και μετά να μείνεις στο ζεστό σου σπίτι με δυο-τρία κουτάβια. Οι επιχειρηματίες όμως αφήνουν την ασφάλειά τους και τρέχουν από συνάντηση σε συνάντηση κάνοντας παρουσιάσεις Powerpoint, χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει τη μισθοδοσία τους! Δεν είναι αυτό δείγμα τρέλας; Ευτυχώς υπάρχουν συμβουλευτικές και υποστηρικτικές εταιρίες που βοηθούν τους νέους επιχειρηματίες και τις startup να οργανωθούν και να σταθούν στα πόδια τους. Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι αυτή η τρέλα μπορεί να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ανθρώπους φιλόδοξους με ιδέες για νέα πράγματα που θα προσφέρουν κάτι καλύτερο στον κόσμο.

Αλλαγή: Οι περισσότεροι επιχειρηματίες όταν εντοπίζουν ένα πρόβλημα, θέλουν αμέσως να το λύσουν. Βλέπουν μία επιχείρηση ή χρησιμοποιούν μία υπηρεσία και αυτόματα αρχίζουν και σκέφτονται πώς μπορούν να αλλάξουν και να βελτιώσουν τα πράγματα. Βρίσκονται πάντα στη θέση του οδηγού και κυρίως μπορούν πράγματι να κάνουν κάτι χρήσιμο για να λύσουν ακόμη και τα πιο σύνθετα προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως θέλουν να κάνουν αλλαγές στον κόσμο κυρίως, γιατί δεν φοβούνται την αλλαγή. Θα αντιμετωπίσουν κάθε νέο εγχείρημα με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Πολύ απλά, όσο πιο πολλές θετικές αλλαγές επιφέρει ένας επιχειρηματίας σε κάτι, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να προχωρήσει μπροστά.

Ουσιαστικές σχέσεις: Η ζωή ενός ανθρώπου προχωράει βάσει των σχέσεων που δημιουργεί με άλλους ανθρώπους. Οι σημαντικές και ουσιώδεις σχέσεις που θα δημιουργήσουμε είναι αυτές που θα μας κάνουν να ανέβουμε, να δεχτούμε την ώθηση για μία θετική κατεύθυνση και το αντίστροφο. Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή τη θεωρία. Αυτοί που λειτουργούν μόνο προς όφελός τους χωρίς να υπολογίζουν τους γύρω τους, είναι σίγουρο πως θα ζήσουν μία κενή ζωή. Είναι κάπως σαν το ρητό που λέει πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Τα χρήματα όμως που βγαίνουν από καλές επιχειρηματικές συνεργασίες με κόσμο που εμπνέει σεβασμό, μπορούν να προσθέσουν ένα κομματάκι ευτυχίας στη ζωή. Γι’ αυτό ψάξτε να εργαστείτε με θετικούς ανθρώπους που θα βοηθήσουν να κάνετε κάτι που θα αξίζει για τον κόσμο. Αυτό είναι το κλειδί για τα πολλά λεφτά και κυρίως για τα λεφτά που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

(Πηγή: mononews.gr)



Financial & Law:
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642