1/4/16

Πώς μπορούν να επιβιώσουν στη σημερινή Ελλάδα οι startups

Είναι νέες, καινοτόμες και με προοπτικές ταχείας ανάπτυξης: Αυτές οι τρεις ιδιότητες μπορούν να περιγράψουν συνοπτικά την "ουσία” των νεοφυών επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Με δεδομένο εντούτοις πως στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή μόλις μία στις δέκα καινοτόμες επιχειρήσεις καταφέρνουν τελικά να καταστούν βιώσιμες, ποιες είναι οι προοπτικές στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, όπου μάλιστα υπάρχει ο επιπλέον αρνητικός παράγοντας της δύσκολης πρόσβασης στη χρηματοδότηση; Η εμπειρία από επιτυχημένα μοντέλα καινοτόμων επιχειρήσεων και από μελέτες που έχουν γίνει αποκαλύπτουν μύθους, αλλά και αλήθειες για την πορεία των start ups.

Αρκεί μόνο μια καλή ιδέα; Όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά των start ups αναφέρουν πως σίγουρα το βασικό συστατικό ενός νέου επιχειρηματικού βήματος είναι η "καλή ιδέα”, που δίνει λύση σε μια ουσιαστική ανάγκη ή και θα αποτελεί ευκαιρία μιας ικανοποιητικού μεγέθους εγχώριας ή διεθνούς αγοράς.

Εντούτοις αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται ένα σωστά δομημένο και ρεαλιστικό business plan, οι σωστοί συνεργάτες (οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες, καθώς και το κατάλληλο προφίλ για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου) ένα προϊόν που θα "ακούει” τις ανάγκες της αγοράς και σίγουρα μια καλή καθοδήγηση από τους ειδικούς.

Υπάρχει άραγε μυστική συνταγή για την επιτυχία; Όχι, φαίνεται να είναι η απάντηση. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες είναι οι προοπτικές βιωσιμότητας μιας νέας επιχείρησης, ούτε μπορεί να προβλεφθεί αν θα υπάρχει ενδιαφέρον χρηματοδότησης ή και εξαγοράς μια νέας επιχείρησης από κάποια άλλη μεγαλύτερη εταιρία.

Πόσο εφικτή είναι η χρηματοδότηση; Σίγουρα η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη λόγω της κρίσης, εντούτοις ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και σήμερα, όπως επίσης και η παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης και βοήθειας μέσω ειδικών κύκλων και προγραμμάτων στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Θα πρέπει η κατεύθυνση να είναι τεχνολογική; Ούτε αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό που χρειάζεται είναι η ιδέα και το προϊόν να είναι καινοτόμα και να καλύπτουν μια ανάγκη της αγοράς που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα- ή ακόμη και να δημιουργήσουν μια νέα ανάγκη. Τομείς δραστηριοποίησης θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα η ενέργεια, ο τουρισμός, το εμπόριο, τα logistics, ιατρικές εφαρμογές ή ακόμη και η κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Πόσο σημαντικό είναι το mentoring; Η παροχή συμβουλών από ειδικούς είναι κομβικής σημασίας, ειδικά για τους νέους που δεν έχουν πρότερη επιχειρηματική εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, οι μέντορες θα πρέπει να παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικής, να διαθέτουν εμπειρία και επιχειρηματικό υπόβαθρο, διάθεση να στηρίξουν τους νέους επιχειρηματίες, να συζητούν την πρόοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, να συμβουλεύουν, να καθοδηγούν, να εμψυχώνουν και να υποδεικνύουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες.

Βασικό συστατικό βιωσιμότητας των startups είναι τελικά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η διασύνδεση με επαγγελματικά και επιχειρηματικά κοινά, δηλαδή τον δυνητικό πελάτη που πολλές φορές αδυνατούν να προσεγγίσουν. Επιπλέον συστατικό βιωσιμότητας είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642