19/11/14

Τι αλλάζει στον Αναπτυξιακό νόμο

Αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο ενώ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, οι οποίες θα διατρέχουν την πρόσκληση ένταξης θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές στους βασικούς άξονες του Αναπτυξιακού νόμου πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι οι κάτωθι:

Περιορισμός της γραφειοκρατίας
Στον πυρήνα του σχεδιασμού είναι ο περιορισμός των γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης θα περιγράφονται σε μία μόλις υπουργική απόφαση όλα όσο πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος επενδυτής. Από τα ποσοστά ενίσχυσης και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου που μπορεί να καταθέσει έως τη διαδικασία αξιολόγησης της επενδυτικής του πρότασης.

Διαδικασίες fast track
Για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να πάρουν άμεσα το «πράσινο φως» από τον Αναπτυξιακό Νόμο επιταχύνονται τόσο οι διαδικασίες ένταξης όσο και αυτές που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Βάσει νομοσχεδίου, λοιπόν, οι απαιτούμενες ενέργειες θα πραγματοποιούνται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου.

Πνεύμα διαφάνειας
Στις ενέργειες με απώτερο σκοπό την τόνωση των διαδικασιών διαφάνειας εντάσσεται -μεταξύ άλλων- και η ενίσχυση του ρόλου του Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο οποίος θα αναλαμβάνει πλέον και ρόλο αποδέκτη καταγγελιών. Επιπλέον, θα προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων και η δημιουργία μητρώου αξιολογητών κ.ά.


Financial & Law:

Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων.

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642