19/9/14

Oρίζοντας: Χρηματοδότηση καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα της ΕΕ Ορίζοντας 2020 που χρηματοδοτεί με 80 δισ. ευρώ και μικρομεσαίους που έχουν μία τεχνολογικά προηγμένη ή καινοτόμα ιδέα. Μόνο που στην πρώτη προκήρυξη “πέρασαν” 155 επιχειρήσεις εκ των οποίων ακόμη και ...τουρκικές, αλλά όχι ελληνικές (σημ. κατατέθηκαν 80 προτάσεις).

Το νέο χρηματοδοτικό μέσο για τις ΜμΕ έχει μέλλον. Διαθέτει προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και είναι ένα μόνο “κομμάτι” των δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που έχουθν στόχο τη διασύνδεση με την παραγωγή και χρηματοδοτούνται ανά την ΕΕ με 80 δις ευρώ.

Ο Oρίζοντας είναι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για Έρευνα & Καινοτομία Θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, και υποστηρίζει τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων.

Οι τρεις κύριοι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

- Επιστημονική Αριστεία (Εxcellent Science): Επιστημονική έρευνα παγκόσμιου επιπέδου με στόχο την προσέλκυση στην ΕΕ των καλύτερων επιστημόνων.

- Βιομηχανική Υπεροχή (Ιndustrial Leadership): Στρατηγική επένδυση σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως νανοτεχνολογία-μικροηλεκτρονική, συμμετοχή ιδιωτικού τομέα, δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων.

- Κοινωνικές Προκλήσεις (Societal Challenges): Αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως η γήρανση πληθυσμού, εξάντληση ενεργειακών πόρων, αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του μέσου για τις ΜμΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις πλέον καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν όμως σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό. Το μέσο αυτό, με προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ για περίοδο επτά ετών, χρηματοδοτεί, με γρήγορες και απλές διαδικασίες, μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά την επιχειρηματική καινοτομία (πρώτη φάση) και έργα επίδειξης (δεύτερη φάση).

Οι ιδέες που είναι ώριμες για επενδύσεις μπορούν επιπλέον να επωφεληθούν από συμβουλές επιχειρηματικής ανάπτυξης και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης (τρίτη φάση). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι εύκολη, αλλά μόνο τα καλύτερα σχέδια μπορούν να αναμένουν χρηματοδότηση. Τα επιλέξιμα θέματα καθορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας του «Ορίζοντας 2020» σχετικά με την «Καινοτομία στις ΜμΕ».

(Πηγή: capital.gr)