8/5/14

Έως 30/5 οι αιτήσεις για τα Κουπόνια Καινοτομίας

Άνοιξε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα Κουπόνια Καινοτομίας που προωθούνται στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης του έργου WIDER (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED).

Τα Κουπόνια Καινοτομίας αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τις Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισέλθουν ή να επανατοποθετηθούν στον τομέα της οικολογικά έξυπνης κατοικίας με στόχο τη διευκόλυνση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Μέσω των κουπονιών καινοτομίας πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, κατόπιν αξιολόγησης, καινοτόμα σχέδια Πολύ Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την τοποθέτηση / επανατοποθέτησή τους στον τομέα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τόσο το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και την προσέγγιση του τελικού χρήστη. Κάθε κουπόνι καινοτομίας κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 30 Μαΐου 2014.

Το έργο WIDER

Η τάση γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης συνεπάγεται πολλές κοινωνικές αλλαγές και προκλήσεις, για τις οποίες πρέπει να αναζητηθούν κατάλληλες λύσεις. Το έργο WIDER αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης.

Ο κύριος στόχος του WIDER είναι να συμβάλει στον εντοπισμό και την ενδυνάμωση των ικανοτήτων καινοτομίας, διαχείρισης γνώσης και δικτύωσης των Πολύ Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της περιοχής της Μεσογείου, προκειμένου να βελτιωθεί η τοποθέτηση νέων προϊόντων των επιχειρήσεων αυτών, σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας της οικολογικά έξυπνης κατοικίας για την ενεργό και ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων στις επτά εμπλεκόμενες στην Πιλοτική Δράση του WIDER βιομηχανικές περιφέρειες της Μεσογείου (Algarve - Πορτογαλία, Catalonia - Ισπανία, Rhone-Alpes - Γαλλία, Marche - Ιταλία, Σλοβενία, Περιφέρεια του Σαράγεβο - Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Ελλάδα).

Τα κουπόνια

Τα Κουπόνια Καινοτομίας έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία που χρειάζονται, για να καινοτομήσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά τους, ενώ ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες επαφές.

Στόχος της Πιλοτικής Δράσης των Κουπονιών είναι να χρηματοδοτήσει καινοτόμα σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν σε Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να εισέλθουν ή να επανατοποθετηθούν στην αγορά της οικολογικά έξυπνης κατοικίας για ηλικιωμένους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το θέμα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας όσο και την προσέγγιση του τελικού χρήστη.

Οι διαθέσιμοι πόροι είναι 50.000 ευρώ ανά πιλοτική περιφέρεια, ενώ για το σύνολο των περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο πρόκειται να διατεθούν 350.000 ευρώ. Κάθε Κουπόνι Καινοτομίας κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Η διαδικασία και η προθεσμία

Το Κουπόνι Καινοτομίας δίνει στην επιχείρηση, η καινοτόμα πρόταση της οποίας θα επιλεγεί κατόπιν σχετικής αξιολόγησης από επιτροπή ειδικών, τη δυνατότητα να διερευνήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ή να επιλύσει προβλήματα με τη βοήθεια κάποιου παρόχου τεχνογνωσίας (Knowledge provider).

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υποβάλουν καινοτόμο σχέδιο για να λάβουν κουπόνι καινοτομίας θα πρέπει να επιλέξουν πάροχο τεχνογνωσίας από τον διεθνή κατάλογο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του WIDER, ο οποίος θα παραμείνει ανοικτός, για την εγγραφή ενδιαφερομένων, μέχρι τις 30 Μαΐου 2014.

Σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ένταξης στον κατάλογο παρόχων τεχνογνωσίας από την Ελλάδα βρίσκεται αναρτημένη στη θέση «Σημαντικά θέματα» της ιστοσελίδας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η αίτηση υποβολής της πρότασης για το κουπόνι καινοτομίας, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα, που αναλυτικά περιγράφονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων που επίσης έχει αναρτηθεί, μαζί με το έντυπο υποβολής πρότασης και σχετικά έντυπα, στην θέση «Σημαντικά θέματα» της ιστοσελίδας του ΕΒΕΘ, αφού συμπληρωθούν πλήρως, στην αγγλική γλώσσα, υπογραφούν, από το νόμιμο εκπρόσωπο και σφραγισθούν με τη σφραγίδα της επιχείρησης, θα πρέπει να τοποθετηθούν, σε κλειστό φάκελο, με την ένδειξη «Υποβολή αίτησης για τα Κουπόνια Καινοτομίας του έργου WIDER», ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στο Τμήμα Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΘ, (Τσιμισκή 29, 546 24 Θεσσαλονίκη), μέχρι τις 30 Μαΐου 2014.

Η αξιολόγηση

Οι υποβληθείσες καινοτόμες προτάσεις θα αξιολογηθούν κατά την περίοδο Ιούνιος - Ιούλιος 2014 σύμφωνα με τα ακόλουθα κύρια κριτήρια: α) συνεισφορά της πρότασης στην επίτευξη των στόχων της οικολογικά έξυπνης κατοικίας για ηλικιωμένους, β) αντίκτυπος, γ) καινοτομία, δ) οικονομική βιωσιμότητα και ε) ικανότητα συνεργασίας - απορρόφησης καινοτομίας.

Για όσες προτάσεις επιλεγούν, θα υπογραφούν σχετικές συμβάσεις μεταξύ του ΕΒΕΘ, της επιχείρησης και του παρόχου, κατά την περίοδο Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014. Τα καινοτόμα σχέδια που θα επιλεγούν θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός χρονικού διαστήματος, έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Η Πρόσκληση χρηματοδοτείται από την Πιλοτική Δράση του έργου WIDER το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED.

Για διευκρινίσεις και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση για τα Κουπόνια Καινοτομίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΘ κ. Αντώνη Μπούμπουλα τηλ. 2310 370180, e-mail: antonisb@ebeth.gr.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο WIDER υπάρχουν στην ιστοσελίδα του έργου www.wider-project.eu.

(Πηγή: euro2day.gr)


Financial & Law:

Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων.

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: