8/2/13

ΕΤΕΑΝ: Χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης στους επιχειρηματίες όλων των κλάδων

Με 1,2 δισ. ευρώ ενισχύονται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ.

Σε συνεργασία με τις τράπεζες θα χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια καθώς και εγγυητικές επιστολές. Παράλληλα υπάρχει μέριμνα προκειμένου να ρυθμιστούν (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους) παλαιότερα δάνεια του ΕΤΕΑΝ. Το ζητούμενο είναι να δοθούν κεφάλαια κίνησης στους επιχειρηματίες όλων των κλάδων, καθώς η ρευστότητα απουσιάζει εδώ και μήνες από την αγορά.


Το άλλο θέμα είναι να εξασφαλιστούν εγγυητικές επιστολές που είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύπτουν τους προμηθευτές τους.

- Το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (που δημιουργήθηκε κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ) εξασφαλίζει πόρους για χαμηλότοκα δάνεια. Ειδικότερα, «κινεί» 225 εκατ. ευρώ, από «παρκαρισμένα» κονδύλια των Ταμείων Επιχειρηματικότητας και Εγγυοδοσίας και άλλα 225 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή των τραπεζών. Αυτά τα 450 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για κεφάλαια κίνησης με 4ετή διάρκεια. Το ύψος των δανείων μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιό τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης (1 προς 1) και λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών στην αγορά, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5 % (πλέον των εισφοράς 0,75%).

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλότοκα δάνεια να συνεχίσουν την πορεία τους και να αναπτυχθούν.

Σημειώνουμε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

- Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας (του ΕΤΕΑΝ), που εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί συνολικά κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ. Στόχο έχει να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της παροχής εγγύησης για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών για λήψη επιχορηγήσεων). Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγύησης από αυτό θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ευρώ.

- Δάνεια 315 εκατ. ευρώ από τα πέντε Ταμεία Δανειοδοτήσεων του ΕΤΕΑΝ, που αφορούν τη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία - εφοδιαστική αλυσίδα - τρόφιμα και τον τουρισμό - πράσινη ενέργεια. Από τα 315 εκατ. ευρώ, τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 185 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίου κίνησης.

Μπορούν επίσης να επωφεληθούν και επενδυτές με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 3299/2004) για το μέρος του προϋπολογισμού που δεν έχει υλοποιηθεί. Το σταθερό επιτόκιο των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν υπερβαίνει το 4%, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων.

Οι τράπεζες που τρέχουν τα δάνεια είναι η Alpha Bank, η Εθνική, η EFG Eurobank και η Πειραιώς.

- Διευκολύνσεις σε παλιά δάνεια που είχαν δοθεί με εγγυήσεις της ΕΤΕΑΝ. Θεσμοθετήθηκε πρόσφατα η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στις τράπεζες από όπου είχαν πάρει το δάνειο και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε η διάρκεια αποπληρωμής επιμηκύνεται.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Στο ερώτημα πολλών επιχειρηματιών, πώς ορίζεται από άποψης μεγέθους η τυπική επιχείρηση που έχει δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα, η απάντηση είναι:

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει μία επιχείρηση οποιασδήποτε εταιρικής μορφής, η οποία παρουσιάζει τα κατωτέρω χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως κατά τη στιγμή της αίτησης και για το αμέσως προηγούμενο έτος λειτουργίας της επιχείρησης (εφόσον δεν πρόκειται για καινούργια ή νεοϊδρυόμενη):
•Λιγότερους από 250 εργαζομένους.
•Κύκλο εργασιών μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ ή ενεργητικό (συνολικά περιουσιακά στοιχεία προς εκμετάλλευση) μικρότερο από 43 εκατ ευρώ.
•Δεν έχει μετόχους ή εταίρους με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 25% που δεν είναι και οι ίδιοι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ανωτέρω ορισμός, όπως έχει διαμορφωθεί με το άρθρο 2 της συνθήκης σύστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αριθμ. 2003/361/ΕΚ, είναι ιδιαίτερα ευρύς, ειδικά για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, αν και προβλέπεται και περαιτέρω εξειδίκευσή του για τη διάκριση μεταξύ πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο ορισμός αυτός δεν αποκλείει:
• Τις ατομικές επιχειρήσεις
• Τους ελεύθερους επαγγελματίες
• Τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις

Αλλά, αποκλείει τις επιχειρήσεις που ενώ εμφανίζουν τα γνωρίσματα επιχείρησης μικρομεσαίου μεγέθους (μικρής κλίμακας δραστηριότητα και περιορισμένο πεδίο συντελεστών παραγωγής), δεν είναι ανεξάρτητες από άλλες μεγάλες (μη μικρομεσαίες ) επιχειρήσεις.

Εγγυητικές επιστολές μέχρι 150.000 €

Το πρόγραμμα ύψους 90 εκατ. ευρώ έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαιά της, το ΕΤΕΑΝ εγγυάται για 2 χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά μικρομεσαία επιχείρηση το 50% των εγγυητικών επιστολών που θα εκδώσει η συνεργαζόμενη τράπεζα υπέρ των προμηθευτών της επιχείρησης για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών προς αυτήν.

Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ ανά πάσα χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των 2 ετών συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης, ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα και δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η εγγύηση καλύπτει όλων των κατηγοριών τις εγγυητικές επιστολές ορισμένου χρόνου, ακόμη και προκαταβολών έναντι ενισχύσεων από φορείς άλλων κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα είναι ένα χαμηλού κόστους εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι για ένα χρονικό διάστημα δύο ετών μπορεί να υποκαθιστά την απαιτούμενη ρευστότητα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της επιχειρήσεως προς τους προμηθευτές της. Σημειώνεται ότι όσο συχνότερη είναι η ανακύκλωση των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, τόσο οικονομικότερη γίνεται η χρήση του εργαλείου για τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη αποδοχή (11 συνεργαζόμενες τράπεζες) και αυξανόμενη απήχηση, λόγω της εξοικονόμησης πολύτιμης ρευστότητας που άλλως δεσμεύεται στη χρηματοδότηση των προμηθευτών.

Οι τράπεζες είναι οι EFG Eurobank, Εμπορική, Εθνική, Ελληνική, Αττικής, Probank και Παγκρήτια και οι συνεταιριστικές τράπεζες Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Χανίων.

(Πηγή: eisodima.gr)


strong>Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: