2/11/12

ΕΣΠΑ: Ανατροπές με στόχο επιχειρηματικότητα και απασχόληση

Νέες προτεραιότητες χαράζει η κυβέρνηση για τα κοινοτικά κονδύλια. Η ενίσχυση νέων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με αιχμή την επιχειρηματικότητα και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διογκούμενη ανεργία αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά προς την ΕΕ.

Σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης, η ενίσχυση, υπό προϋποθέσεις, της συμμετοχής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) στη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου επιμερισμού κινδύνου (risk sharing) και η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και η προώθηση νέων αναπτυξιακών δράσεων και έργων.

Παράλληλα η αναθεώρηση που προτείνεται προβλέπει αύξηση των πόρων της τεχνικής βοήθειας, όπου απαιτείται, και η διασφάλιση της ταχείας υλοποίησης των 181 έργων προτεραιότητας που έχουν προσδιοριστεί σε συνεργασία με την ΕΕ, μέσω της δημιουργίας σχετικού μηχανισμού παρακολούθησής τους.

Την ίδια ώρα επιτακτική καθίσταται η ανάληψη κάθε προσπάθειας για την επιτάχυνση της υλοποίησής του ΕΣΠΑ, όπως επισημαίνεται στον προϋπολογισμό. Για το σκοπό αυτό έχουν αναληφθεί ήδη παρεμβάσεις που έχουν τόσο διαρθρωτικό όσο και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις

• Νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών ΕΣΠΑ

Προωθείται η σύντμηση του χρόνου συντέλεσης των απαλλοτριώσεων και της διενέργειας αρχαιολογικών ερευνών. Δρομολογείται η εξαίρεση των συγχρηματοδοτούμενων προμηθειών από το Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών του Δημοσίου, ενώ προωθείται η εξασφάλιση του μη επιλέξιμου ΦΠΑ των έργων και η εξασφάλιση προκαταβολών στους αναδόχους ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

• Ενεργοποίηση Χρηματοδοτικών Εργαλείων για τόνωση της Οικονομίας

Η δράση του υπουργείου αφορά στη βελτίωση και στην προσαρμογή της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως JEREMIE, JESSICA, ETEAN, Ταμείο Εγγυοδοσίας ΜΜΕ, κλπ. στις σημερινές συνθήκες, που απέχουν από τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτά ιδρύθηκαν. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, την ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αλλά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

• Απλοποίηση και βελτίωση του συστήματος εκτέλεσης διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ

Εντός του 2013 θα ολοκληρωθεί η απλοποίηση και βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων, η οποία, σε συνδυασμό με βελτιώσεις σε θέματα νομοθεσίας ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων και απλοποίησης / επιτάχυνσης διαδικασιών των απαλλοτριώσεων, αναμένεται ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό εκτέλεσης αναπτυξιακών παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ.

• Αποκέντρωση ΠΔΕ

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης, στους φορείς εκτέλεσης του ΠΔΕ αποτελεί μια κίνηση αποκέντρωσης η οποία εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση και τελικά την εκτέλεση έργων από τους φορείς υλοποίησης όπως τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες και άλλοι φορείς. Το υπουργείο Ανάπτυξης, θα εποπτεύει μόνο τα συνολικά μεγέθη του ΠΔΕ. Η αναπροσαρμογή του ΠΔΕ ξεκινάει άμεσα με εφαρμογή το 2013.

Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες

• Αναθεώρηση ΕΣΠΑ

Η διαδικασία αναθεώρησης ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2012 σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά στην αναπροσαρμογή των οικονομικών μεγεθών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων εντός του πλαισίου του ΕΣΠΑ 2007-2013. Από ελληνικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί η υποβολή σχεδόν όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην Ε.Ε., ενώ επίκειται η έγκρισή τους έως το τέλος του 2012.

• Ενεργοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Η ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αξιοποιούν πόρους του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί σε τομείς όπου μέχρι σήμερα, πέραν της κατασκευής δημοσίων έργων, δεν είχε υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως, για παράδειγμα, στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Πηγή: eisodima.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: