12/6/12

Σε δόσεις τα κεφάλαια της ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε δόσεις θα χορηγήσει τελικά η Ευρωπαΐκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τα κεφάλαια που είχαν συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως διευκρινίστηκε χθες το μεσημέρι, ύστερα από τηλεφωνική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της ΕΤΕπ, εν μέσω φημών ότι η τράπεζα κλείνει τη στρόφιγγα της δανειοδότησης προς την Ελλάδα.

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά στη χορήγηση 500 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός αναγκάστηκε χθες να επικοινωνήσει με την ηγεσία της ΕΤΕπ, αφού η τράπεζα δεν τον είχε ενημερώσει για τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό της συμβούλιο και οι οποίες αφορούσαν τις εκταμιεύσεις προς τη χώρα μας. Είχε προηγηθεί μάλιστα η αμφιλεγόμενη δήλωση του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι τα επιπλέον κονδύλια της ΕΤΕπ δεν θα δοθούν οπωσδήποτε προς την Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως είχε προσθέσει ότι αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί αφορά το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ και ότι οι δυνατότητες της τράπεζας δεν αποτελούν πανάκεια για την κρίση.

Σε ανακοίνωσή του για την έγκριση των 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «όταν απορροφηθούν οι πόροι αυτοί τότε η ΕΤΕπ θα ασχοληθεί με τη δεύτερη φάση του προγράμματος έως ότου να υλοποιηθεί πλήρως το ποσό έως 1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία». Σε ανάλογες διευκρινίσεις πρόεβη και η ΕΤΕπ. Ας σημειωθεί ότι την αρχική συμφωνία στις 21 Μαρτίου είχαν υπογράψει ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης και η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. H ροή των χρηματοδοτήσεων, με βάση τη συμφωνία, ήταν η ΕΤΕπ να χορηγήσει δάνεια 600 εκατ. ευρώ έως τις αρχές του 2013, άλλα 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2013 και 440 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2015.

Μόχλευση;
Φήμες που κυκλοφόρησαν τελευταία αμφισβητούσαν αν η ΕΤΕπ θα διατηρούσε τη μόχλευση 1:2 στα κεφάλαια αυτά, από το υπουργείο Ανάπτυξης όμως διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου, δάνειο που επρόκειτο να χορηγήσει η ΕΤΕπ στη ΔΕΗ «πάγωσε» επειδή η τράπεζα ζητούσε να περιληφθεί στη συμφωνία ρήτρα εθνικού νομίσματος και η σύμβαση να υπαχθεί στο Βρετανικό Δίκαιο. Μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Η ΕΤΕπ τότε είχε δηλώσει ότι αντίστοιχες ρήτρες προβλέπονταν και για άλλες χώρες.

Εξάλλου, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Γ. Στουρνάρας είχε αποκαλύψει την προειδοποιητική επιστολή που είχε λάβει από την Κομισιόν, ότι η Ε.Ε. μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση για τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου αν δεν διαλευκανθούν οι υποθέσεις των σκανδάλων στο υπουργείο Οικονομίας.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: