11/6/12

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για την ασφάλιση πιστώσεων

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλείται στην αγορά από το «εμπάργκο» που έχουν επιβάλλει στην ελληνική οικονομία, οι τρεις μεγάλοι κολοσσοί ασφάλισης πιστώσεων, Euler Hermes, Atradius και Coface.

Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος η ελληνική πλευρά έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Το ελληνικό σχέδιο δράσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει η ελληνική πλευρά να ασφαλίζει τις ξένες επιχειρήσεις που εξάγουν προς την Ελλάδα το σκέλος που αφορά στον πολιτικό κίνδυνο της χώρας και πιθανή έξοδο από το ευρώ.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρείες, ως αιτία για τη διακοπή της χορήγησης ασφαλίσεων εξαγωγικών πιστώσεων, επικαλούνται την αυξανόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την κατακόρυφη αύξηση του ρίσκου.

Δηλαδή προκρίνεται ως λύση ένας φορέας από την Ελλάδα να αντασφαλίζει τις ξένες επιχειρήσεις που εξάγουν προς την Ελλάδα για το πολιτικό ρίσκο και οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων να συνεχίσουν να ασφαλίζουν τις εταιρείες σχετικά με το επιχειρηματικό ρίσκο.

Με αυτή την πρόταση, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εξομαλύνει την κατάσταση για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων σε βασικά αγαθά το αμέσως επόμενο διάστημα αν, Euler Hermes, Atradius και Coface εμμείνουν στην απόφασή τους.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Euro2day, αν λάβει σάρκα και οστά η συγκεκριμένη αυτή πρόταση, θα δοθεί προτεραιότητα στην«ασφάλιση» ξένων επιχειρήσεων που εξάγουν προς την Ελλάδα προϊόντα και αγαθά που είναι μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως βασικές πρώτες ύλες, σιτηρά, φάρμακα αλλά και κρέας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει έρθει ήδη σε γνώση των Βρυξελλών. Και αυτό γιατί χωρίς το "πράσινο φως" από τα κεντρικά της ΕΕ μπορούμε ως χώρα πολύ εύκολα να κατηγορηθούμε ότι νοθεύουμε τον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά. Πρόβλημα πάντως που φαίνεται να έχει λυθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον από τα μέσα Απριλίου.

Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως “Non-Marketable Country”, δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ», προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφ’ όσων τα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Βέβαια τα ερωτήματα που τίθενται από την αγορά είναι, αφ' ενός με τι κεφάλαια θα μπορέσει ένας π.χ. κρατικός ελληνικός φορέας να αναλάβει αυτό το βάρος και, αφετέρου, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ανοίξει τη «στρόφιγγα» προκειμένου να αξιοποιηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό το σκοπό.

Φυσικά το τι θα γίνει, και αν αυτό το σχέδιο θα «τρέξει», θα κριθεί μεταξύ των άλλων και από την επόμενη Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μέχρι νεωτέρας πάντως η άρνηση των διεθνών κολοσσών ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Euler Hermes και η Atradius μέχρι και πριν από λίγες ημέρες παρείχαν κάλυψη 60 ή και 90ημερών σε επιχειρήσεις με καλά οικονομικά στοιχεία (εξαγωγικές ή εταιρείες με νοικοκυρεμένο ισολογισμό και ορθή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης). Τα παραπάνω όρια κάλυψης διευκόλυναν τον κύκλο της εισαγωγής πρώτων υλών για τη βιομηχανία και δευτερευόντως έτοιμων προϊόντων για το εμπόριο καθώς επέτρεπαν οι εταιρείες να εισαγάγουν, να παραγάγουν και να πληρώσουν ως και σε τέσσερις ή έξι μήνες.

Πηγή: eisodima.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: