24/2/12

Ετήσιο εισόδημα 70.000 € από ισπανικά πρόβατα

Ισπανικά πρόβατα σαν... ταύροι υπόσχονται ετήσιο εισόδημα 60.000 με 70.000 ευρώ τον χρόνο και διπλάσιες ποσότητες γάλακτος σε σχέση με τα ελληνικά ζώα. Ποσό που προκύπτει αν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει αγοράζοντας 200 με 250 πρόβατα. Αν δηλαδή αποκτήσει κοπάδι και φτιάξει και κτηνοτροφική μονάδα με αρμεκτήρια επένδυση που μπορεί να ανέλθει στα 180.000 ευρώ.

Πρόκειται για την καλύτερη γαλακτοπαραγωγική φυλή προβάτου παγκοσμίως και είναι η ASSAF.E. Οι βοσκοί κι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που προβλέπονται από τον επενδυτικό νόμο αλλά και το πρόγραμμα «βιολογικής κτηνοτροφίας» που έρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εδώ, παρουσιάζονται με τη βοήθεια του Ελληνα αντιπροσώπου της ισπανικής φυλής προβάτου ASSAF.E Γιάννη Νακόπουλου, ο οποίος είναι κι επικεφαλής της εταιρείας «Nako-farm», τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα ζώα, αλλά και το κόστος επένδυσης και το εισόδημα που μπορεί να έχει ένας κτηνοτρόφος.

Οπως μας λέει, μάλιστα, κ. Νακόπουλος, «έχω τελειώσει τη γυμναστική ακαδημία και μέχρι το 2004 εργαζόμουν σε γυμναστήρια.

Αποφάσισα να τα εγκαταλείψω. Τότε αποφάσισα να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία και ίδρυσα στη Γραμμένη Λαμίας την εταιρεία «Nakofarm». Στην πορεία, ψάχνοντας για την καλύτερη γαλακτοπαραγωγική φυλή προβάτου παγκοσμίως, βρήκαμε τη φυλή ASSAF.E.

Κατορθώσαμε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να συμπεριλάβουμε στη «Nakofarm» και την αποκλειστικότητα της ομώνυμης ομοσπονδίας αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια και σε πολλές χώρες.

Η Ομοσπονδία ASSAF.E είναι ένα σύνολο κτηνοτροφικών μονάδων που απαριθμούν περί τα 169.000 ζώα, με δύο κέντρα γενετικής βελτίωσης, με κέντρο αποθήκευσης DNA όλων των ζώων που υπάρχουν στην ομοσπονδία, με κτηνιάτρους που ελέγχουν την αναπαραγωγική διαδικασία, τους εμβολιασμούς και τη γαλακτοπαραγωγή των ζώων».

Τα συγκεκριμένα ζώα έχουν διπλάσια απόδοση σε γάλα σε σχέση με τις ελληνικές φυλές, είναι πιο ανθεκτικά σε νόσους, ενώ οι τιμές απόκτησής τους είναι λίγο παραπάνω από τα ελληνικά, αλλά τα «ASSAF.E.» παράγουν περισσότερο γάλα. Μία μέση τιμή μικρού αρνιού τεσσάρων μηνών είναι γύρω στα 300 ευρώ.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Νακόπουλο υπάρχουν και ισπανικά ζώα που πωλούνται εκτός Ομοσπονδίας, αλλά δεν είναι πιστοποιημένα και δεν έχουν καλές αποδόσεις.

Τα ισπανικά θηλυκά πρόβατα παράγουν ετησίως έως και 500 λίτρα, ενώ οι ελληνικές φυλές «Φρισάρτα», «Καραγκούνικο» και «Χιώτικο» κυμαίνονται στα 250 με 300 κιλά.

Το βάρος των ASSAF.E. είναι για τα θηλυκά 60 με 70 κιλά, τα αντίστοιχα εγχώρια ζυγίζουν 50 με 60 κιλά. Τα ισπανικά αρσενικά ζυγίζουν 80 με 100 κιλά, ενώ τα ίδια ελληνικά είναι στα 80 με 110 κιλά.

Σύμφωνα με τον κ. Νακόπουλο, τα ζώα αυτά δεν επιδοτούνται. Κάποτε ίσχυε, αλλά τώρα οι ενισχύσεις πάνε στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Στον επενδυτικό νόμο αυτές φτάνουν το 50%.

Βέβαια, κάποιος μπορεί να συνδυάσει και τις ενισχύσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Το κόστος της επένδυσης
Απόσβεση σε έναν χρόνο για την αγορά 250 ζώων

Σε έναν χρόνο, σε μία γαλακτοκομική περίοδο, μπορεί ο κτηνοτρόφος να κάνει την απόσβεση της αγοράς ενός κοπαδιού 200 με 250 ζώων.

Αυτό υποστηρίζει ο κ. Νακόπουλος, σημειώνοντας ότι τη δεύτερη χρονιά μπορεί να έχει πια ένα καθαρό εισόδημα της τάξης των 60.000 με 70.000 ευρώ.

Η ετήσια παραγωγή γάλακτος των «ASSAF.E» είναι γύρω στα 500 λίτρα ανά ζώο. Η γαλακτοκομική περίοδος κρατά 3 με 4 μήνες από την ημέρα που θα γεννήσουν και το άρμεγμα γίνεται τρεις φορές την ημέρα στα συγκεκριμένα ζώα. Βέβαια, για δύο μήνες τα αφήνουν χωρίς άρμεγμα για να ξεκουραστούν. Η γαλακτοπαραγωγική διάρκεια είναι γύρω στις 250 με 280 ημέρες.

Μια επένδυση με οργανωμένη κτηνοτροφική μονάδα, αρμεκτήρια, εγκαταστάσεις κ.λπ. μπορεί να φτάσει τα 180.000 ευρώ. Ετσι, λέει ο κ. Νακόπουλος, αν μπει στον επενδυτικό νόμο μπορεί να επιδοτηθεί ακόμη και κατά το ήμισυ, και μάλιστα χωρίς ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό.

Οι τιμές στο γάλα είναι ελαφρώς πτωτικές. Κυμαίνονται ανάμεσα στα 0,88 με 0,98 ευρώ το κιλό. Αλλά υπάρχουν και γαλακτοβιομηχανίες που δίνουν και πάνω από 1 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Νακόπουλο, η διατροφή τους είναι ίδια με εκείνη των ελληνικών.

Είναι ζώα που δεν νοσούν εύκολα, προσαρμόζονται σε περιοχές με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν να επιδείξουν μεγάλη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα. Εκτρέφονται κατά το εντατικό σύστημα για μέγιστα αποτελέσματα γαλακτοπαραγωγής.

Αποδόσεις
Το σωματικό βάρος των κριαριών ανέρχεται σε 80-100 κιλά, των προβατίνων σε 60-70 κιλά. Ο δείκτης πολυδυμίας είναι 1,6%. Ο Μ.Ο. γαλακτοπαραγωγής σε 210 ημέρες αρμεγής κυμαίνεται στα 500 lt, με μέση λιποπεριεκτικότητα 6,7% και πρωτεΐνη 5,3%.

Περισσότερες πληροφορίες για την ισπανική φυλή ASSAF.E στην εταιρεία «Nakofarm O.E.»
Διεύθυνση: Γραμμένη Λαμίας, 26ο χλμ. Λαμίας - Καρπενησίου. Τηλ. 6937299970.

Πηγή: eisodima.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: